Zašto HBIS kupuje Železaru Smederevo?

Zašto HBIS kupuje Železaru Smederevo?

Ponude za kupovinu Železare Smederevo biće otvorene danas po početnoj ceni od 45,7 miliona evra. Iz Ministarstva privrede nisu najavili neku ponudu, dok Politika piše da je ponudu dostavila kineska kompanija HBIS.

Kineska kompanija He Steel Group Ltd (HBIS) dostavila je ponudu za preuzimanje Železare Smederevo, kazali su za Politiku u Ministarstvu privrede.

Prema ranijim najavama premijera Aleksandra Vučića, Kinezi će u smederevsku čeličanu uložiti 120 miliona evra.

Koji je interes kineske kompanije?

Cilj kineske kompanije je da preko periferije prodru na tržište Evrope, kaže za Politiku saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić.

Osim za čeličane u Srbiji, kineski investitori raspitivali su se i za neke čeličane u Češkoj kaže Nikolić koji je ubeđen da će Kinezi u Smederevu održati proizvodnju.

Istovremeno, na evropskom tržištu čelika situacija se komplikuje. Britansku tešku industriju pogodila je vest da indijska čeličana Tata Steel prodaje svoj ogranak u ovoj zemlji upravo zbog jeftinog čelika iz Kine.

Čelik samo iz Smedereva, ne i Kine

Tender za Smederevsku Železaru prati Evropska unija jer po pravilima te zajednice država ne može da pomaže čeličnu industriju, kako ne bi bila narušena konkurencija. Srbija mora da pruži garancije da će na evropsko tržište dolaziti čelik samo iz Smedereva, a ne iz Kine, u slučaju da kineska kompanija kupi smederevsku fabriku.

Foto; vesti-online.com

Foto; vesti-online.com

Srbija je od odlaska U.S. Steela početkom 2012. pomagala ovo preduzeće sve do 1. februara 2015. od kada pravila EU zabranjuju državnu pomoć čeličnoj industriji.

Nakon što je prvi pokušaj prodaje čeličane propao prošle godine, vlada je angažovala profesionalni menadžment čiji cilj je bio da postavi železaru na zdrave osnove i omogući joj da posluje pozitivno. Menadžment železare, međutim, nedavno je saopštio da je čeličana 2015. godinu završila u minusu. Ugovor o angažovanju profesionalnog menadžmenta vlada nikada nije objavila, uprkos insistiranju javnosti.

Izvor: Politika.rs
Previous Nije dobio podršku države, a sada pravi jedinstvene ekološke brikete
Next Lidl gradi trgovinu u Boru

You might also like

Kompanije

Uprava Energoprojekta i zvanično odbacila ponudu za preuzimanje

Uprava Energoprojekt holdinga (ENHL), u zvanično objavljenom mišljenju u vezi sa preuzimanjem kompanije, jednoglasno nije podržala ponudu za preuzimanje.

Tema dana

EK: Antidamping mere na uvoz kineskog čelika se ne odnose na smederevsku Železaru

Antidamping mere koje je Evropska komisija uvela prošle nedelje na određene čelične proizvode odnose se isključivo na uvoz iz Kine i Tajavana, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Trgovina

Ruski milijarder kupio najveći britanski lanac zdrave hrane Holland & Barrett

Ruski milijarder Mikhail Fridman kupio je za 1,8 milijardi funti (dve milijarde evra) britanski lanac zdrave hrane Holland & Barrett od matične kompanije Nature’s Bounty, koja je u vlasništvu američke firme Carlyle