Wall Street: Blaži pad indeksa

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija blago pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagači oprezni uoči izveštaja o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na smer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0,18 posto, na 17.685 bodova, a S&P 500 0,20 posto, na 2.059 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,01 posto, na 4.869 bodova.

Nakon tri dana rasta, podstaklog porukama iz američke središnje banke kako neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa, juče je na tržištu vladao oprez jer ulagači nisu želeli reskirati uoči izveštaja o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utiče na smer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da je u martu broj zaposlenih povećan za otprilike 200.000, nakon što je u februaru porastao za 242.000. Pritom bi stopa nezaposlenosti trebala ostati nepromenjena na 4,9 posto.

“Čini se da bi izveštaje o zapošljavanju u petak moglo biti pozitivno, stoga bi tržište moglo blago da poraste”, kaže Phil Blancato, direktor u fondu Ladenburg Thalmann Asset Management.

U četvrtak je, na vrednosti izgubilo devet od 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše je, oko 0,9 posto, pao rudarski sektor, što je posledica pada cena sirovina.

Ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromesečje, koja će idućih nedelja najviše uticati na tržište.

foto: cnbc.com

foto: cnbc.com

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da je zarada kompanija iz S&P 500 indeksa pala za 7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a najviše u energetskom sektoru zbog pada cena nafte.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečan obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo oko 6,8 milijardi akcija, dok prosečan dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi 7,7 milijardi.

U celom prvom tromesečju S&P 500 indeks ojačao je 0,8, a Dow Jones 1,5 posto. Nasdaq indeks oslabio je 2,7 posto.

U proteklom je kvartalu na tržištima bilo vrlo napeto jer su u januaru i početkom februara cene akcija oštro pale zbog pada cena nafte na najniže nivoe u 12 godina i strahovanja ulagača od posledica usporavanja rasta kineske ekonomije.

Međutim, od polovine februara S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto, nadoknadivši sve gubitke od početka godine, zahvaljujući oporavku cena nafte, stabilnom rastu američke ekonomije i porukama Feda da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,46 posto, na 6.174 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,81 posto, na 9.965 bodova, a pariski CAC 1,34 posto, na 4.385 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kuvajt i Južna Koreja grade postrojenje za preradu gasa
Next Azijske berze: Loši japanski podaci srušili indekse

You might also like

Berza

Evropske berze: Oprezno trgovanje na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se oprezno, a u fokusu je ulagača bankarski sektor, posebno italijanski.

Svetske berze

Wall Street: Indeksi pod pritiskom zbog pada cena nafte

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, a među najvećim gubitnicama bile su akcije energetskog sektora jer su cene nafte oštro pale.

Berza

Azijske berze: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, nakon još jednog pada cena akcija na Wall Streetu, dok je dolar oslabio zbog nesigurnosti ulagača uoči predsedničkih izbora u SAD-u.