Nije dobio podršku države, a sada pravi jedinstvene ekološke brikete

Nije dobio podršku države, a sada pravi jedinstvene ekološke brikete

Prilikom pokretanja biznisa proizvođač jedinstvenih ugljenih briketa nije imao podršku države ni pored ekološkog i finansijskog potencijala.

Priznanje za inovativnost, u okviru nagrade Investiciju godine u organizaciji portala eKapija, dobila je beogradska kompanija “Lađar transport” koja je na Ubu otvorila fabriku ugljenih briketa, jedinstvenu u Evropi.

Ekološki sagorivi briketi, proizvode se od ugljene prašine, uz dodatak još tri elementa organskog porekla. Imaju visoku kaloričnost i moć sagorevanja od 100 odsto. Procenat sagorivog sumpora u njima je 0,79 odsto, što je manje od evropskog standarda koji iznosi jedan odsto.

Foto: kolubarske.rs

Foto: kolubarske.rs

Slični ugljeni briketi se proizvode u Kini, Rusiji, Bugarskoj i Rumuniji, ali drugačijeg su geometrijskog oblika i sa većim procentom sumpora (preko 2,50 do 3,80 odsto) i vlage.

Fabrika u Bugarskoj tako proizvodi 900.000 tona godišnje, ali se zbog neispunjavanja evropskih standarda nalazi pred zatvaranjem (briketi imaju 2,5 odsto sagorivog sumpora, a Evropa od ove godine dozvoljava do jedan odsto).

Direktor fabrike, Ranko Šćekić kaže da je zahvaljujući vlasti na Ubu izgradio fabriku na lokaciji firme Termoelektro u stečaju, gde je “Lađar transport” uložio 150 hiljada evra u sređivanje i podizanje nove proizvodne hale.

Trenutno zapopšljavaju 40 radnika, u drugoj fazi primiće na posao još toliko, a ako bude još porudžbina iz inostranstva, biće posla za još 90 radnika. Briketi se inače proizvode od ugljene prašine iz kopova Lazarevac, čije je skladištenje već bio veliki ekološki probolem.

Izjednačiti domaće i strane investitore

Ipak, i pored ekološkog i finansijskog potencijala inovativnog proizvoda, Šćekić naglašava da prilikom pokretanja posla, nisu naišli na razumevanje države za povoljniji kredit ili podsticajna sredstva.
Kako kaže, sve je investirano privatnim sredstvima.

Prema njegovim rečima da bi poslovna klima bila bolja, potrebno je izjednačiti investicije domaćih i stranih ulagača, ili kako navodi, bar ih približiti, u vidu povoljnijih kredita ili bespovratnih sredstava.

Izvor: N1
Previous Naplata putem PayPala moguća između fizičkih i pravnih lica u Srbiji
Next Zašto HBIS kupuje Železaru Smederevo?

You might also like

Agrobiznis

Sojaprotein: Snažan rasta proizvodnje i prodaje u prvom kvartalu

Bečejski prerađivač soje, Sojaprotein, zabeležio je u prvom kvartalu snažan rast prodaje, nastavivši u proizvodnom ciklusu orijentaciju ka proizvodima više dodatne vrednosti.

Makroekonomija

Erste Grupa: Referentna kamata NBS ista do kraja godine

Austrijska Erste grupa prognozira da će referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije do kraja 2018. biti zadržana na nivou 3,25 odsto.

Berza

Skupština Metalca krajem aprila, predložena dividenda 80 dinara po akciji

Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) zakazao je redovnu skupštinu akcionara kompanije za 28. april, a kao dan akcionara i dan dividende je utvrđen 18. april.