HBIS otkupio dokumentaciju, Železara “najveće nacionalno pitanje”

HBIS otkupio dokumentaciju, Železara “najveće nacionalno pitanje”

Za privatizaciju Železare Smederevo jedina se javila i otkupila dokumentaciju kineska kompanija He Steel Group (HBIS).

Otvaranje finansijske ponude zakazano je za utorak, 5. aprila, do kada ćemo saznati da li je dokumentacija koju je kineski HBIS podneo ispravna. U tom slučaju, HBIS će se proglasiti kupcem Železare.

Ministar privrede Željko Sertić kaže da postoji i plan B za Železaru, mada je uveren da on neće biti potreban.

Pročitajte zašto HBIS kupuje Železaru Smederevo?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će Evropska komisija dozvoliti ovu transakciju.

“To mi je najveća nada. Još čekam onaj vatromet i nadam se da ćemo uskoro da ga imamo”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare. On je podsetio da EK ne dozvoljava više da država daje subvencije, jer da nije tako, dodao je on, vlada ne bi toliko žurila s privatizacijom.

Premijer je rekao da ne može da zna šta će biti, ali i istakao da ako vlada uspe da reši Železaru, rešeno je pitanje od nacionalnog interesa.

“Ovo je najveće nacionalno pitanje, od velikog značaja. A Železaru smo zatekli zatvorenu, nijedna peć nije radila. Ako se to dogodi sada to malo čudo i privatizujemo, to će biti izvanredan rezultat”, kazao je premijer.

Kamaraš: Preokret za celu Srbiju

Foto: Peter Kamaraš, N1

Foto: Peter Kamaraš, N1

Jedan od čelnika Železare Peter Kamaraš kaže da bi ulazak kineskog partnera značio potpuni ekonomski preokret za celu Srbiju.

“Proces tendera je veoma važan za Železaru, za Smederevo i za celu Srbiju. Hbis je druga najveća kompanija na svetu u ovom sektoru i oni imaju mogućnosti, zajedno sa kineskom državom, koje u suštini niko drugi nema i Železara može da postane vodeća fabrika za prozivodnju visoko kvalitetnog čelika”, kaže Kamaraš.

Izvor: Tanjug, B92
Previous Da li se konačno uvodi red u visokoškolske ustanove?
Next Dinar bez promene u ponedeljak, kurs 122,79 dinara za evro

You might also like

Kompanije

Akcije Assicurazioni Generali porasle više od 10 odsto

Akcije osiguravajuće kompanije Assicurazioni Generali na berzi u Milanu u ponedeljak su porasle 10,04%, na 15,68 evra, nakon medijskih natpisa da su banka Intesa Sanpaolo i nemački Allianz zainteresovani za

Kompanije

Uprava Energoprojekta i zvanično odbacila ponudu za preuzimanje

Uprava Energoprojekt holdinga (ENHL), u zvanično objavljenom mišljenju u vezi sa preuzimanjem kompanije, jednoglasno nije podržala ponudu za preuzimanje.

Svetske berze

Niske temperature podigle cene struje u Evropi

Cene električne energije u Evropi skočile su na najviši nivo u gotovo deset godina pošto je nezapamćeni talas hladnoće suzio isporuke potpomognut zastojima u radu elektrana i štrajkovima radnika.