Vojislav Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice

Vojislav Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice

Sudija Antoaneti: Optužnica puna nejasnoća i nedoslednosti. Nije se radilo od jednostranim potezima srpskih agresora, već o odbrani Srba. Vojislav Šešelj je slobodan čovek.

 

 

Haški tribunal je doneo prvostepenu oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju i naveo da lider SRS nije kriv ni po jednoj od 9 tačaka optužnice za ratne zločine.

Većina članova veća Haškog tribunala, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, danas je konstatovala da ne postoje bitni pravni elementi za individualnu krivičnu odgovornost Vojislava Šešelja za zločine protiv čovečnosti.

Predsednik Pretresnog veća sudija Žan Klod Antoaneti rekao je čitajući presudu da većina članova veća, smatra da tužilaštvo nije podnelo dovoljno dokaza ni po jednoj tački optužnice.

Za tvrdnje iz optužnice koji se tiču proterivanja Hrvata iz Hrtkovaca:

Foto:www.b92.net

Foto:www.b92.net/Sudija Žan Klod Antoaneti

 

“Motivi u Hrtkovcima bili su, pre svega, lične prirode i potreba da se obezbedi smeštaj Srbima koji su ostali bez krova na glavi. Iz govora Šešelja ne može da se zaključi da je učestvovao direktno u razmeni kuća – a što je prikazana kao glavno sredstvo za proterivanje Hrvata”, naveo je sudija.

Što se tiče optužbi o učestvovanju paravojnih snaga u zločinima, Veće kaže da su mu predočeni dokazi u kojima se kaže da su bile prisutne razne paravojne jedinice.

 

“Nema dovoljno dokaza da se zaključi da je Šešelj bio povezan da Arkanom, jedinicom Karađorđe. Nema dokaza o vezi Šešelja i grupe iz Loznice i jedinice Srpske garde.” Veće je saopštilo da je detaljno istraživalo ko su bili “Šešeljevci” kako ih ne bi brkali sa “četnicima”.

“Analiza dokaza pokazala je da su se Šešeljevci mogli identifikovati po fizičkom izgledu i odeći, ali da to nije bilo odlučujuće. Veće je pažljivo identifikovalo pojedince povezane sa SRS, umesto da sve četnike poveže sa Šešeljem”, saopštilo je Veće.

 

Sudija Antoaneti: Optužnica puna nejasnoća i nedoslednosti, Veće imalo problem da rasplete mrežu Tužilaštva

 

Foto:www.b92.net

Foto:www.b92.net/Vojislav Šešelj

Predsednik pretresnog veća Haškog tribunala, koje danas izriče presudu lideru SRS Vojislavu Šešelju, sudija Žan Klod Antoaneti rekao je da veće smatra da su optužnica i dokazni predlozi tužilaštva puni nejasnoća i nedoslednosti, koje su zakoplikovale rad i tužilaštva i odbrane i sudskog veća.

“Pretresno veće je bilo prisiljeno da sledi put koje je zacrtalo tužilaštvo, pa je uz poteškoće pokušalo da rasplete mrežu”, napomenuo je sudija čitajući presudu. Prema njegovim rečima, stiče se utisak da navodni zločinački cilj varira po potrebi optužnice. 

 

“Tužilac nedosledno koristi reči nasilje i zločin, neke formulacije ostavljaju utisak da je sama ideja Velike Srbije kriminogena, a u drugim delima se napadaju sredstva kojima se želela ostvariti”, naveo je sudija i izrazio žaljenje zbog takvog rada tužilaštva.

 

Foto:www.novosti.rs

Foto:www.novosti.rs/Vojislav Šešelj

On je podsetio da je pretresno tokom suđenja dobijalo dodatne dokaze od tužilaštva, ali većina članova veća nije bila za to da se ti dokazi uvrste u predmet pošto su ocenjeni kao dupli dokazi, mada je sudija Flavia Latanci imala suprotno mišljenje.

“Iste činjenice koje se kvalifikuju kao ubistvo, mučenje, deportacije, razaranje i pljačke isto se podvode i pod dela progona. Tužilac je imao cirkularni pristup u kome je svako krivično delo dobilo više kvalifikacij”, naveo je sudija.

 

Bez dokaza za zločine protiv čovečnosti, tužilac nije potkrepio tvrdnje

Antoaneti je istakao da Tužilaštvo nije dokazalo da je nesrpsko civilno stanovništvo bilo napadano u Vukovaru, Zvorniku, Sarajevu i drugim mestima u toku perioda na koji se odnosi optužnica, kao i da nije jasno dokazano da su civili bili masovno na meti.

“Tužilac je izneo opšte tvrdnje koje nisu potkrepljene dokazima”, dodao je Antoaneti. “Ne postoje pravni argumenti za bilo kakvu krivičnu odgovornost za zločine protiv čovečnosti”, naveo je Antoaneti.

Nije se radilo o jednostranim potezima srpskih agresora

“Cilj dogovora je odbrana Srba, a ne počinjenje zločina”

Antoaneti je kazao da tužilac nije pružio dovoljno dokaza da bi se utvrdilo da je Šešelj kriv za ubistvo u

Foto:www.politika.rr

Foto:www.politika.rs/Vojislav Šešelj

Crnoj Reki, okrutno postupanje na Ovčari i u skladištu Veleprometa, mučenje u Vugošću, ubistva u okolini Sarajeva i pljačke kod Vukovara.

Ističe se da su se sve zaraćene strane pripremale za rat kako bi sačuvale teritorije za koje smatraju da su njihove, kao i da se nije radilo o jednostranim potezima srpskih agresora.

Dodaje se da su i u slučaju Šešelj i u slučaju Milošević tužioci bili zbunjeni u vezi sa planom i namerom navodnog udruženog zločinačkog poduhvata.

“Cilj dogovora je odbrana Srba, očuvanje Jugoslavije, a ne počinjenje zločina. Tužilac nije dokazao postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, a zaključeno je da treba odbaciti optužbe za progon. Veće odbacuje odgovornost Šešelja za deportacije i nasilna premeštanja kao zločine protiv čovečnosti”, naveo je Antoaneti.

Predsedavajući Pretresnog veća Žan Klod Antoaneti je rekao da Tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza ni po jednoj od devet tačaka optužnice i izricanje presude je zaključio rečima: “Vojislav Šešelj je slobodan čovek”.

 

 

Izvor:Tanjug, Politika, B92
Previous Portugalska centralna banka snizila prognozu rasta za ovu godinu
Next Metro se deli na dve kompanije

You might also like

Društvo

Prvi direktni let između Beograda i Njujorka nakon četvrt veka

Posle skoro četvrt veka prvi avion poleteće danas iz Beograda direktno za Njujork.

Berza

Prevremeni otkup prve emisije obveznica Srpske 20. jula

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da će u petak, 20. jula posredstvom Banjalučke berze biti izvršen prevremeni otkup prve emisije obveznica Srpske na domaćem tržištu.

Politika

Protest opozicije ispred sedišta Republičke izborne komisije

Predstavnici četiri opozicione liste – DS, SDS-LDP-LSV, DSS-Dveri i pokreta “Dosta je bilo”, održaće danas protest ispred sedišta Republičke izborne komisije, kako bi se, kako ističu sprečila izborna krađa i