Savet Evrope: Srbija napredovala u oblasti pravosuđa, ali…

Savet Evrope: Srbija napredovala u oblasti pravosuđa, ali…

Glavna dostignuća i reforme Srbije od 1998. godine ogledaju se u boljem pristupu sudovima, smanjenju dužine krivičnih postupaka i boljoj zaštiti prava zatvorenika na prepisku, navodi se u godišnjem izveštaju o izvršenju presuda Komiteta ministara Saveta Evrope.

Novi Zakon o katastru iz 2009. godine obezbedio je sudsko preispitivanje odluka o registraciji administrativnih vlasti, ističe se u izveštaju.

Kako se dodaje, zatvorenicima je zagarantovano pravo na prepisku u 2009. godini, koje jedino može da bude ograničeno sudskom odlukom.

U izveštaju se ocenjuje da je krivični porstupak u Srbiji ubrzan brojnim proceduralnim amandmanima iz 2013. godine, što je najuočljivije u činjenici da tužilac mora da utvrdi osnovu za optužnicu pre suđenja, a ne tokom suđenja, a krivični postupci se vode kao hitni kada su maloletnici žrtve prema specijalnom zakonu iz 2005. godine.

Srbija će, međutim, morati da isplati 736.100 evra odštete zbog presuda Evropskog suda za ljudska prava u 2015. godini, ali je ta cifra značajno manja u odnosu na 2014. godinu kada je Srbija morala da isplati 2,7 miliona evra.

Šta kaže statistika?

  • Srpske vlasti su u 2015. godini isplatile odštetu na vreme u 51 slučaju, nakon isteka roka u tri slučaja, a u 103 slucaja očekuje se potvrda o isplati.
  • Srbija ima 248 nerešenih slučajeva, što je za 27 odsto više nego 2014. godine.
  • Srbija je, takođe, među deset zemalja sa najvećim udelom slučajeva (tri odsto) pod pojačanim nadzorom.
  • U Srbiji je, u proseku, potrebno dve godine za izvršenje presude, što je kraće od proseka država članica Saveta Evrope koji iznosi 4,5 godine.
  • Najveći broj nerešenih slučajeva u Srbiji odnosi se na neizvršenje konačnih sudskih i upravnih odluka, obaveze za isplatu stare devizne štednje štedišama iz drugih bivših jugoslovenskih republika, suspenziju isplate penzija na Kosovu i Metohiji, slučaj nestalih beba iz srpskih porodilišta, zaključuje se u izveštaju.

Izvor:Tanjug
Previous Haški tribunal danas izriče prvostepenu presudu Šešelju
Next SAD povećavaju vojno prisustvo u istočnoj Evropi, Rusija odgovara novim divizijama

You might also like

Društvo

Registarsku tablicu platio 4,3 miliona dolara

Jedan biznismen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata platio je bogatstvo da bi na registarskoj tablici imao samo broj “1”.

Lifestyle

Zašto nismo srećniji sa novcem?

Kad je novac u pitanju, jedna od najučestalijih grešaka koje mi činimo je mišljenje da ćemo biti srećniji sa više novca, a ne znači da ćemo i biti ako više zarađujemo. Ispunjenije ćemo se

Najvažnije vesti

Top lista gradova u kojima se najbolje zarađuje

Mapiranje svetskih cena godišnje je izveštaj Deutsche Bank u kojem se upoređuju troškovi robe i usluge u najvećim gradovima sveta i analizira životni standard – od prosečne cene stanarine do