SAD povećavaju vojno prisustvo u istočnoj Evropi, Rusija odgovara novim divizijama

SAD povećavaju vojno prisustvo u istočnoj Evropi, Rusija odgovara novim divizijama

Sjedinjene Države planiraju da povećaju vojno prisustvo duž istočnih granica NATO-a, u okviru napora da se osiguraju saveznici u regionu koji Rusiju smatra pretnjom, saopštila je danas američka vojska.

 

Kako prenosi “Glas Amerike” , Pentagon namerava da rasporedi oklopnu borbenu jedinicu na rotacionoj osnovi u februaru naredne godine, čime bi američko vojno prisustvo u Evropi bilo povećano na tri borbene brigade sa punom opremom, saopštila je američka komanda u Evropi.

Zvaničnici su takođe najavili da će vojska da pošalje dodatnu komunikacionu opremu u Evropu.
Prvim raspoređivanjem snaga tog obima od kraja Hladnog rata, Pentagon preduzima mere na osnovu prošlogodišnjeg predloga da se istraže načini za povećanje američke vojne spremnosti i slanje poruke Rusiji da bi bilo kakva akcija protiv američkih saveznika bila neprihvatljiva, piše VoA.

Sjedinjene Države imaju oko 62 hiljade pripadnika stalnih vojnih snaga u Evropi, od kojih su 25 hiljada vojnici. Prema novom planu, broj bi se povećao na 29.200 vojnika.

Rusija pravi nove divizije

Ministarstvo odbrane Rusije nastavlja da formira dve nove divizije u Zapadnom vojnom okrugu, kao odgovor na jačanje potencijala NATO-a u Evropi, uključujući i neposrednu blizinu ruske granice, izjavio je ministar odbrane Rusije general Sergej Šojgu, prenosi beogradska redakcija Sputnika.

Stalna modernizacije borbenog sastava snaga Zapadnog vojnog okruga tokom 2015. godine nastavljena je formiranjem jedinica i dve divizije“, rekao je Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

Po njegovim rečima, situacija na zapadu zaslužuje posebnu pažnju.

„NATO nastavlja da povćava vojni potencijal u Evropi, uključujući u neposrednoj blizini ruskih granica. Nesumnjivo, ovakva situacija ne može a da nas ne brine. Prinuđeni smo da reagujemo“, dodao je Šojgu.

Ranije je bilo saopšteno da će Ministarstvo odbrane Rusije formirati tri nove divizije u Zapadnom vojnom okrugu.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Savet Evrope: Srbija napredovala u oblasti pravosuđa, ali...
Next Crnogorska ekonomija u 2015. ostvarila rast od 3,2 odsto

You might also like

Geopolitika

Sastanak Trampa i Netanjahua: Izrael da se “na kratko uzdrži od naselja”

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je u sredu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da obuzda izgradnju naselja, ali i izbegao da pruži eksplicitnu podršku rešenju izraelsko-plaestinskog sukoba koje predviđa postojanje dve

Geopolitika

Brazil: Izglasan opoziv Dilme Rousseff, dužnost predsednika preuzima Michel Temer

Brazilska predsednica Dilme Rousseff suspendovana je danas sa dužnosti kako bi se suočila sa postupkom utvrđivanja tačnosti optužbi da je prekršila poreske zakone i propise o korišćenju budžetskih sredstava.

Geopolitika

NATO borbene jedinice presrele Šojguov avion

Grupa borbenih aviona NATO presrela je avion ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua dok se kretao prema Kalinjgradu, iznad neutralniih voda Baltičkog mora, preneli su ruski mediji.