Ranko Rajović: Igrice pogubne za razvoj IQ kod dece

Ranko Rajović: Igrice pogubne za razvoj IQ kod dece

Specijalista interne medicine i član Odbora Mense Ranko Rajović kazao je tokom predavanja ‘Kako igrom uspešno razviti detetov IQ’ u Zagrebu da su video igrice pogubne za razvoj IQ kod dece.

“Na Forbesovoj listi deset najtraženijih zanimanja, većina nije postojala pre deset godina. Mi, dakle, ne znamo za šta školujemo decu”, kazao je dr. Rajović.

Kreator programa NTC učenja ističe da decu treba učiti kako da misle i povezuju informacije putem igre, naučiti ih da funkcionalno razmišljaju. On dodaje da evropski obrazovni sistem, koji se oslanja na reproduktivnu metodu učenja, treba da uhvati korak sa “strelovitim razvojem obrazovanja Azijata”.

“Strahovito zaostajemo za zemljama istočne Azije – Kinom, Singapurom, Japanom, Tajvanom, Južnom Korejom”, kazao je dr Rajović.

U tradicionalnom procesu učenja “gubimo veliku većinu darovite dece. Učenje postaje mučenje. Deca su neretko u stanju akutnog stresa, nemirna u školi, hiperaktivna”, kaže dr Rajović, prenosi Novilist.hr.

Kada treba krenuti sa učenjem?

Prema mišljenju dr. Rajovića, treba krenuti s ranom stimulacijom trogodišnjaka, a moglo bi i ranije, jer je poznato da se mozak najintenzivnije razvija od 2. do 5. godine. U tom periodu se razvije 50% sinapsi.

Razvoj mozga zavisi od povezivanja neurona, oni se vezuju sinapsama i prave neuronsku mrežu. Što više sinapsi, odnosno što je gušća neuronska mreža, dete ima veći intelektualni potencijal i lakše uči, objašnjava dr. Rajović koji upravo u igri predškolaca vidi nepresušan resurs za razvoj sinapsi.

Pored toga što deca moraju biti fizički aktivna, kako je kognitivni razvoj neodvojiv od motoričkog, ne bi smela previše vremena provoditi uz video igrice.

Ograničiti vreme pred ekranom

U vremenu ubrzanog tehnološkog razvoja, teško je deci zabraniti da konzumiraju video igrice, ali je potrebno ograničiti vreme pred ekranom i toga se držati.

Rajović je svom sinu dopustio da pola sata dva puta sedmično igra video igre.  Iako je bilo velikog otpora, uspeo je.

Ovaj lekar smatra da bi igranje video igrica u velikim količinama ugrozilo dečakovo adekvatno razvijanje dinamičke akomodacije oka (osećaj za približavanje i udaljavanje predmeta – što se idealno postiže loptom) čime bi bio predisponiran za probleme s čitanjem i pisanjem i teškoće u učenju.

Šta kažu naučne studije

Studija Porodične fondacije Kaiser iz 2010. pokazala je da mladi između 8 i 18 godina provode sedam ipo sati uz medije. Manje od polovine ispitane dece je reklo da u njihovoj kući postoje pravila oko tv programa i igrica koje smeju da gledaju ili igraju. Ista studija je između ostalog povezala agresivno ponašanje kod dece sa količinom vremena koju mogu da provode uz igrice i druge medije.

Studija Stanford univerziteta kaže da se nivo verbalne agresije smanjuje za 50% i fizičke agresije za 40% među adolescentima ukoliko nedeljno gledaju TV i igraju igrice ukupno manje od sedam sati nedeljno.

Novija studija fondacije Kaiser iz 2014. kaže da deca između 2 i 18 godina u proseku provode između 20-33 minuta dnevno u proseku igrajući video igrice.

Prema ranijim istraživanjima, igranje igrica pomaže za poboljšanje informatičke pismenosti. Većina interaktivnih igrica podstiče razvoj veština kao što su prostorna vizuelizacija i vizuelna pažnja.

Sigurno je da postoje dobre strane igranja igrica, ali je neophodno ograničiti deci vreme ispred svih uređaja. U današnje vreme ćete često sresti decu koji umesto da igraju fudbal ili lastiš sede na klupi i gledaju smešne klipove.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Za razvoj tržišta nekretnina nisu dovoljne samo povoljnije kamatne stope
Next Da li je cena brent sirove nafte u preuranjenom skoku?

You might also like

Društvo

Forbes: Top 100 sportista zaradilo 3,15 milijardi dolara

Napadač Real Madrida i kapiten portugalske reprezentacije Cristiano Ronaldo predvodi Forbesovu listu najbolje plaćenih sportista sveta u poslednjih 12 meseci s ukupnom zaradom od 88 miliona dolara, a najbogatijih sto

Društvo

Pad prodaje automobila u EU u septembru

Prodaja novih automobila na tržištu EU pala je u septembru 2,0% na 1,43 miliona vozila, pokazuju podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila.

Društvo

Rasim Ljajić: Ljajić: Izgradnja gondole od Kalemegdana do Ušća počinje 2018.

Ministar turizma Rasim Ljajić izjavio je danas da će “sasvim sigurno” izgradnja gondole u Beogradu, od Kalemegdana do parka Ušće na Novom Beogradu, početi u 2018. godini.