Portugalska centralna banka snizila prognozu rasta za ovu godinu

Portugalska centralna banka snizila prognozu rasta za ovu godinu

Portugalska centralna banka snizila je prognozu rasta za ovu godinu zbog usporavanja investicija kompanija i pogoršanja izgleda globalne ekonomije.

Država u sastavu evrozone, čija je nova socijalistička vlada pod pritiskom da ublaži mere štednje i zauzda javne finansije, sada procenjuje rast bruto domaćeg proizvoda na 1,5 odsto u 2016. godini, saopšteno je iz centralne banke Portugala, a prenosi agencija AFP.

Prethodno je bio predviđan rast BDP-a od 1,7 procenata.

Vlada se još uvek drži svoje prognoze rasta privrede od 1,8 odsto za tekuću godinu, dok EU procenjuje da će on biti 1,6 odsto, a Međunarodni monetarni fond samo 1,4 procenta.

Prošle godine privreda Portugalije je porasla za 1,5 odsto, u odnosu na 0,9 procenata 2014. godine, u kojoj je zvanični Lisabon izašao iz 78 milijardi evra vrednog spasilačkog paketa pomoći EU i MMF-a.

Tada je rast bio nošen povećanjem investicija i izvoza, ali su ta dva “motora” ove godine usporila.

Prema proceni centralne banke, investicije će se ove godine povećati za samo 0,7 odsto, nakon skoka od 3,7 procenata lani. Rast izvoza će usporiti na 2,2 odsto sa 5,1 odsto u 2015, sve tromije će biti i povećanje potrošnje stanovništva, koja će u ovoj godini biti veća za 1,8 procenata u poređenju sa prošlogodišnjom stopom od 2,6 odsto, navodi AFP.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Bez popusta za struju ostaju građani koji ne budu plaćali RTS pretplatu
Next Vojislav Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice

You might also like

Makroekonomija

Francuska ekonomija usporila

Francuska centralna banka srezala je svoje prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje za 2016. i 2017. godinu, navodeći kao razlog pogoršanje stanja globalne ekonomije i britansku odluku da napusti

Makroekonomija

SAD ponovo uvele paket ekonomskih sankcija Iranu

Američka vlada u ponedeljak je ponovo uvela prvi paket sankcija Iranu, koje će uglavnom bili usmerene na bankarski sektor zemlje.

Makroekonomija

Fitch srezao prognozu rasta BDP-a Turske

Agencija za kreditni rejting Fitch smanjila je prognozu privrednog rasta Turske navodeći kao glavni razlog pad lire, i upozorila na “značajne rizike”.