Pomoć mladima sa juga da pokrenu sopstveni posao

Pomoć mladima sa juga da pokrenu sopstveni posao

Mladi starosti od 18 do 30 godina, koji su “na birou” najmanje tri meseca i imaju ideju za pokretanje spostvenog posla, mogu da se prijave na konkurs Evropskog progresa za dodelu bespovratne pomoći.

Pravo prijavljivanja imaju nezaposleni iz 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije.

Mladi treba da imaju prebivalište i planiraju da pokrenu biznis u jednoj od sledećih opština: Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica, Tutin, Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac.

“Podsticanjem preduzetničkog duha među mladima putem ovog javnog poziva, Evropska unija i Vlada Švajcarske daju doprinos rešavanju problema visoke nezaposlenosti u ovom segmentu populacije” – kaže menadžer programa “Evropski progres” Grem Tindal.

Program će podržati do 20 “start-up preduzeća” u oblasti proizvodnje, informacionih tehnologija i prehrambene industrije sa najviše 10.000, a najmanje 2.500 evra po projektu.

To znači da će u odobrenoj vrednosti biti nabavljene mašine, oprema, uključujući i softver, koji su neophodni za pokretanje biznisa. Nakon što predlog projekta bude odobren, a pre nabavke tražene opreme, budući preduzetnici će započeti registraciju preduzeća kod Agencije za privredne registre.

foto: lifepointohio.com

foto: lifepointohio.com

Kandidati će u prvoj fazi dostaviti koncept poslovne ideje, a u drugoj će oni koji uđu u uži izbor imati obavezu da pohađaju obuke iz oblasti preduzetništva.

“Samo oni koji uspešno završe program obuke i postignu unapred određene ciljeve ispuniće uslov da konkurišu sa kompletnim predlozima projekta” – kaže menadžerka sektora u okviru “Evropskog progresa” Ana Nedeljković.

Konkurs je otvoren do 11. maja u 16 sati, a više informacija o samom pozivu, kao i detaljna dokumentacija za prijavljivanje nalaze se na sajtu “Evropskog progresa”.

Ovu aktivnost, koja za cilj ima da podstakne preduzetništvo među mladima, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće sa 180.000 evra.

Izvor: GdeInvestirati/JužneVesti
Previous Grad blokirao račune Simpa
Next Kako se traži posao u svetu, a kako u Srbiji?

You might also like

Preduzetništvo

Pokretanje sopstvenog biznisa u 5 koraka

Preduzetnički duh, inicijativa, upornost, istrajnost, kao i određene veštine i znanja su potrebne za vođenje sopstvenog posla. Pred vama je nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da uspešno pokrenete i vodite

Preduzetništvo

Kusuma Chumpuree-Reyntjes: Možemo da predvidimo šta će biti viralni hit

Video se dosledno pokazao kao najmoćniji način da se pokrene publika. To je efikasan, upečatljiv i često najbolji način da brend ispriča svoju priču – kaže Kusuma Chumpuree-Reyntjes, direktor prodaje

Preduzetništvo

Investitori zaobilaze Srbiju: Visoke takse, porezi i doprinosi

Od ukupnog broja investitora zainteresovanih za ulaganje u region, svaki sedmi se odluči da registruje poslovanje u Srbiji. Ostali odlaze u Bugarsku ili Makedoniju.