Naše radnice rade za 8 evra dnevno, a nemačke za 129 evra

Naše radnice rade za 8 evra dnevno, a nemačke za 129 evra

U ukupnom broju stanovnika u Srbiji žene učestvuju s 51 odsto, a takođe čine i 51 odsto ukupnog broja nezaposlenih.

Gotovo polovina zaposlenih u Srbiji su žene, ali one ipak mnogo zarađuju manje od muškaraca. Po indeksu rodne ravnopravnosti, naša država najviše zaostaje za EU po položaju žena u oblasti rada i novca, i tu je na pretposlednjem mestu u Evropi. Od nas je gora jedino Rumunija.

No, razlika između zarade žena i muškaraca je prisutna u svim evropskim država, s tim što je ona negde manja, a negde znatno veća u korist jačeg pola. Po podacima Eurostata, žene u Evropskoj uniji zarađivale su u proseku 16,1 odsto manje od muškaraca, što znači da su na jedan evro koji su na sat zarađivali muškarci, žene dobijale 84 evrocenta. Razlika u zaradi muškaraca i žena kreće se od manje od pet odsto – u Sloveniji i na Malti, do više od 20 odsto – u Estoniji, Austriji, Češkoj, Nemačkoj i Slovačkoj.

Podaci takođe pokazuju da žene, bez obzira na to da li imaju decu ili ne, češće rade s nepunim radnim vremenom, a razlika na tom planu u odnosu na muškarce drastično se povećava s brojem dece.

Žene u Nemačkoj zarađuju za oko petinu manje od muškaraca, što je veća neravnoteža u primanjima od evropskog proseka, ali je taj jaz u platama manji na istoku zemlje. Razlika u platama između polova u Nemačkoj iznosila je prošle godine 21,6 odsto, što je ipak poboljšanje od jednog procentnog poena u odnosu na 2014, ali je još uvek iznad evropskog standarda od 16,5 odsto. U proseku, Nemice su zarađivale 16,20 evra po satu pre oporezivanja, a muškarci 20,59. Uz to, žene u Nemačkoj češće rade na slabo plaćenim radnim mestima ili sektorima i često sa skraćenim radnim vremenom. Međutim, broj zaposlenih žena u toj državi se poslednjih godina povećava.

foto: dinar

foto: dinar

Radnice u Srbiji daleko su od svojih koleginica u mnogim evropskim državama i po ceni radnog sata i po zaradama, tako da one ne samo da imaju manje plate od muškaraca za rad na istim poslovima već ne mogu ni da sanjaju zaradu koje dobijaju žene u mnogim evropskim državama. Naime, ako je zarada žena u Nemačkoj, po podacima Eurostata, 16,20 evra po satu, bez oporezivanja, žene u Srbiji rade za manje od evra na sat jer je minimalna cena radnog sata 121 dinar. To znači da žene u Srbiji, ukoliko imaju sreće da dobijaju minimalac, dnevno zarade 968 dinara za osam sati rada. To je pak osam evra. U isto vreme, žene u Nemačkoj za osmočasovno radno vreme zarade 129 evra, odnosno preko 120 evra više od radnica u Srbiji.

Razlike do kraja života

Žene u Srbiji nisu u nepovoljnijem položaju od muškaraca samo na tržištu rada već ih to prati kao usud do kraja života. Naime, i kada odu u penziju, žene su u nepovoljnijem položaju upravo zato što su tokom radnog veka imale manju zaradu. Njihove prosečne penzije su između 30.000 i 36.000 dinara i u tom rasponu je 21 odsto penzionerki, dok 58 muškaraca prima penzije između 33.000 i 39.000 dinara.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik
Previous Sertić: Tender za Galeniku za nekoliko dana
Next AIK krediti poljoprivrednicima

You might also like

Društvo

Manja nezaposlenost u evrozoni

Evrostat je saopštio da je u 19 država koje koriste evro nezaposlenost u februaru pala na 10,3 posto.

Društvo

Vrata pakla: Najzanimljiviji krateri sveta

Svet je ispresecan pukotinama i kraterima, prirodnim i veštačkim. Pogledajte gde se nalaze Vrata pakla, gde je najveći krater koji je nastao udarom asteroida i odakle potiču “krvavi dijamanti”.

Društvo

Ingvar Kamprad: Oblačim se na buvljaku

Štedljivi milijarder Ingvar Kamprad, osnivač švedske kompanije Ikea kupuje svoju odeću na buvljaku kako bi uštedeo novac.