Metro se deli na dve kompanije

Metro se deli na dve kompanije

Jedan od vodećih nemačkih trgovinskih lanaca – “Metro”, saopštio je u sredu, 30. marta 2016. godine, da će podeliti svoje poslovanje na dve zasebne kompanije koje će biti listirane na berzi, nakon čega je vrednost njegovih akcija naglo skočila.

– Upravni odbor “Metroa” priprema osnivanje dve nezavisne, sektorski fokusirane kompanije, putem podele grupacije – navodi se u saopštenju koje prenosi agencija AFP.

Akcije “Metroa” su juče bile dobitnik dana na Frankfurtskoj berzi, sa skokom od preko 11,5% tokom dnevnog trgovanja, na 27,54 EUR.

Prema planu, veleprodaja i poslovanje sa hranom biće odvojeni u nezavisnu kompaniju, u čijem će sastavu biti brendovi “Metro” grupe – “Makro” i “Real”, dok će potrošačka elektronika i usluge biti koncentrisane oko maloprodajnih lanaca “Media” i “Saturn”.

Foto: www.myretailmedia.com

Foto: www.myretailmedia.com

Sadašnji generalni direktor grupacije Olaf Koh ostaće na čelu nove specijalizovane firme za veleprodaju i hranu, a poslovanje kompanije za potrošačku elektroniku vodiće sadašnji direktor “Media-Saturna” Piter Has.

Prema nemačkim medijima, manjinski akcionar “Metroa” i lanca “Media-Saturn”, Erih Kelerhals, godinama se bori za kontrolu nad preduzećem za potrošačku elektroniku. On poseduje 22% akcija i ključno pravo veta, a u više navrata je pokušao, kako pišu mediji, da smeni Hasa sa mesta direktora “Media-Saturna”.

Predsednik Nadzornog odbora “Metroa” Jirgen Štajnman izjavio je da, budući da je bilo malo preklapanja u poslovanju između ove dve celine i da je efekat sinergije bio limitiran, uprava je procenila da je podela na dva samostalna, specijalizovana preduzeća u najboljem interesu svih strana, kao i da bi to omogućilo brži i profitabilan rast oba pravna subjekta.

– Obe kompanije će biti zasebno listirane na berzi, sa vlastitim prepoznatljivim profilom, upravnim i nadzornim odborima – navodi se u saopštenju “Metroa”, koji je lani ostvario promet od 59 mlrd EUR, i koji zapošljava više od 220.000 radnika na 2.000 lokacija u 29 zemalja.

Cilj je da se svakoj kompaniji pojedinačno i njihovom rukovodstvu da puna kontrola u pogledu njihovih korporativnih strategija.

– To će dodatno povećati fokus na kupca, ubrzati rast poslovanja, pojednostaviti sistem, skratiti vreme od proizvodnje do plasmana artikla na tržište i poboljšati poslovnu izvrsnost – tvrde iz “Metroa”.

Pored toga, oba entiteta će biti u mogućnosti da samostalno nastave akvizicije i partnerske strategije, omogućavajući im da definišu svoje vlastite strategije za ekspanziju, dodaje se u saopštenju, prenosi AFP.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Vojislav Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice
Next Čikagu preti bankrot?

You might also like

Najvažnije vesti

SBB zvanično preuzeo kompaniju IKOM

Kompanija SBB danas je saopštila da je preuzela 100 odsto udela u kablovskom operatoru IKOM.

Banke i finansije

Oko 50 banaka pregovara o selidbi iz Velike Britanije zbog Brexita

Daniele Nouy, šefica nadzora u Evropskoj centralnoj banci, izjavila je kako je oko 50 banaka raspravljalo o njihovim poslovnim premeštajima zbog Brexita s vlastima u Evropskoj uniji. 

Najvažnije vesti

Vlada Srbije upoznata sa postupkom zbog navodnih damping cena čelika, čeka se dokumentacija EK

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je upoznata sa postupkom pokrenutim po žalbi za navodni damping prilikom izvoza čelika u EU, a koju je uložio Eurofer, Udruženje proizvođača čelika