Kina spustila kurs juana na najniži nivo u dva meseca

Kina spustila kurs juana na najniži nivo u dva meseca

Kineska centralna banka snizila je kurs juana u odnosu na američki dolar na najniži nivo u poslednja dva meseca, što je izazvalo nagađanja da taj potez predstavlja pokušaj da se preteknu restriktivne monetarne mere koje bi SAD mogle da uvedu narednog meseca.

Narodna banka Kine (PBoC) utvrdila je u četvrtak zvanični srednji kurs juana u Kini na 6,515 juana za jedan dolar, što je za 214 baznih poena, odnosno 0,33 odsto, slabije nego prethodnog dana. Bila je to najveća dnevna promena srednjeg kursa juana, kojim se može trgovati u rasponu od dva odsto iznad ili ispod zvaničnog kursa utvrđenog za taj dan, još od 7. januara ove godine.

Taj potez je usledio posle nedelju dana jačanja dolara u odnosu na brojne druge valute, nakon što su zvaničnici američke centralne banke nagovestili da bi kamatne stope u SAD mogle biti povećane već u aprilu, uprkos tome što je na nedavnom sastanku Feda odlučeno da će taj proces ići sporijim tempom nego što je prethodno najavljivano.

To je podstaklo nagađanja da PBoC ponovo ide korak ispred svih, jer tržište počinje da u većoj meri uzima u obzir mogućnost da će se povećanje desiti u aprilu, kaže Zhou Hao, strateg Commerzbank.

U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da je jedan kineski zvaničnik nedavno izrazio zabrinutost da bi podizanje kamatnih stopa u SAD moglo podstaći odliv kapitala i staviti dodatni pritisak na upravljanje kineskom valutom.

Iako PBoC određuje vrednost juana u odnosu na korpu valuta, a ne samo na američku, tržišta ipak najburnije reaguju na promenu kursa prema dolaru, čije je nedavno jačanje poljuljalo stabilnost juana u odnosu na valutnu korpu.

Otkako je pretprošle nedelje kurs juana koji važi u Kini dostigao 6,464 juana za jedan dolar, što je najviša vrednost u prethodna tri meseca, jačanje američke valute dovelo je do slabljenja kineske. Pad koji se desio prošlog četvrtka iznenadio je tržišta i gurnuo kurs juana na globalnim tržištima na 6,5181, što je stvorilo najveći jaz između ova dva kursa u protekle dve nedelje.

Slabiji kurs na globalnim tržištima u poređenju sa onim koji važi za strože kontrolisano tržište Kine ukazuje da međunarodni investitori očekuju da će depresijacija juana ići brže nego što bi to PBoC želeo.

S druge strane, analitičari upozoravaju da ne bi trebalo izvlačiti dalekosežne zaključke iz slabljenja kursa juana na svetskim tržištima, imajući u vidu skromnu pretprazničnu likvidnost. Oni ukazuju na činjenicu da kineska centralna banka želi da obeshrabri špekulante, kao i da ima običaj da hvata investitore „na pogrešnoj nozi“ pred zatvaranje berzi uoči praznika, u pokušaju da promeni raspoloženje na tržištu.

Jason Daw, valutni strateg u banci Société Générale, kaže da su brojni međunarodni investitori koji su očekivali slabljenje juana nedavno smanjili svoje pozicije zasnovane na tom očekivanju ili su svoje prognoze za nastavak slabljenja pomerili dalje u budućnost.

PBoC nema nameru da nagrađuje špekulante i tu neće biti nikakvih promena u skorije vreme, dodao je on.

Trgovci i analitičari svakodnevno s pažnjom prate zvanični kurs kineske valute. Iako PBoC tvrdi da taj kurs odražava stanje na kraju trgovanja prethodnog dana, prošle srede je malo toga ukazivalo da će kurs juana, koji je na kraju trgovanja iznosio 6,496 u Pekingu i 6,505 u Londonu, zabeležiti oštar pad u četvrtak, kažu analitičari.

Jennifer Hughes – Hongkong

Izvor: GdeInvestirati/Kurir/Financial Times
Previous Kako do velike zarade od sleza i žalfije?
Next Wall Street: "Indeks straha" na najnižem nivou u poslednjih 8 meseci

You might also like

Berza

Evropske berze: U fokusu opet banka Monte dei Paschi, evro i nafta bez značajnijih promena

U prvom radnom danu nakon praznika na evropskim berzama se trguje sa oprezom nakon saopštenja ECB upućenog italijanskoj banci Monte dei Paschi.

Berza

Evropske berze: Bankarski sektor pritisnuo berze

Na evropskim berzama se u ponedeljak trguje oprezno, a pod najvećim je pritiskom bankarski sektor, nakon što su krajem prošle nedelje objavljeni rezultati ′stres′ testova evropskih banaka.

Svetske berze

Azijske berze zabeležile pad, evro stabilan

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, kao i na Wall Streetu dan pre, jer su ulagači optimistični u vezi svetske ekonomije, dok se evro stabilizovao nakon jučerašnjeg pada.