Goran Nikolić: Nerealno smanjenje plata u javnom sektoru

Goran Nikolić: Nerealno smanjenje plata u javnom sektoru

Ekonomista Goran Nikolić smatra da do radikalnog smanjenje zarada i broja zaposlenih u javnom sektoru neće biti, jer je potez radikalan.

Prema njegovoj proceni ostvarivo je najviše 30% odsto planirane racionalizacije.

Foto: Goran Nikolić

Foto: Goran Nikolić

“Zbog inertnosti onih koji sprovode reforme doći ćemo do toga da se ta otpuštanja ne dese. Ove i prošle godine nije bilo velikih otpuštanja, što je dobro. Time bi se smanjila kupovna moć, ali bi i državne institucije slabije radile”, objasnio je Nikolić na tribini koju je organizovala Fondacija Fridrih Ebert u pokušaju da nađe odgovore na pitanje da li je javni sektor u Srbiji predimenzioniran.

Srbija za zaposlene u javnom sektoru izdvaja 10,5 odsto BDP-a, što je manje od izdataka koje imaju neke centralne i istočno evropske zemlje.

“Da smanjimo izdatke za samo dva odsto bili bismo među zemljama koje najmanje u Evropi troše na javni sektor”, ističe saradnik Instituta za evropske studije.

On kaže da bi za Srbiju bio uspeh bio da javni sektor smanji sa sadašnjih sedam na šest ljudi na 100 stanovnika. Tako bismo, smatra on, bili najmanji javni sektor u Evropi.

Izvor: Danas.rs
Previous Da li je cena brent sirove nafte u preuranjenom skoku?
Next Priznanje diploma sa Kosova od 4.aprila

You might also like

Makroekonomija

Refinansiranje javnog duga: Zašto bi se poverilac odrekao svoje zarade?

ECB-ovo obaranje cene novca u evrozoni podgrejalo je ideju o zameni skupih zajmova jeftinim. Profesor Milojko Arsić objašnjava zašto naši skupi zajmovi nisu odavno zamenjeni.

Najvažnije vesti

Rok za privatizaciju Galenike produžen za 3 meseca

Ministar privrede Srbije Goran Knežević je rekao danas da je rok za pregovore o strateškom partneru za farmaceutsku kompaniju Galenika iz Beograda produžen za još tri meseca.

Makroekonomija

Hrvatska: Rast industrijske proizvodnje ubrzao na 3,2% odsto

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u avgustu porasla je za 3,2% u odnosu na isti lanjski mesec, što je brži rast nego mesec dana pre i veći od očekivanja, pokazuju u