Crnogorska ekonomija u 2015. ostvarila rast od 3,2 odsto

Crnogorska ekonomija u 2015. ostvarila rast od 3,2 odsto

Crnogorska ekonomija je u prošloj godini ostvarila rast od 3,2 odsto što je povećanje u odnosu na 2014. godinu, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Bruto društveni proizvod (BDP) Crne Gore u 2015. godini je bio 3,59 milijarde evra, naveo je crnogorski zavod za statistiku.

U 2014. godini crnogorski BDP je porastao za 1,8 odsto.

Vlada predviđa privredni rast u ovoj godini od 4,3 odsto, što je znatno više u odnosu na prognozu Međunarodnog monetarnog fonda o rastu od oko 3,2 odsto.

I pored rasta BDP-a crnogorska ekonomija se suočava s rastom duga, broja nezaposlenih i visokim spoljnotrgovinskim deficitom.

Državni dug je na kraju septembra prošle godine bio 2,3 milijarde evra, što je 59 odsto BDP-a.

Spoljnotrgovinski deficit Crne Gore u 2015. iznosio je 1,5 milijardi evra ili 40 odsto BDP-a i veći je za 6,3 odsto nego 2014. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous SAD povećavaju vojno prisustvo u istočnoj Evropi, Rusija odgovara novim divizijama
Next Bez popusta za struju ostaju građani koji ne budu plaćali RTS pretplatu

You might also like

Makroekonomija

Skok srpske industrije za šest meseci 4,2 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji u junu ove godine veća je za 3,9 odsto nego u istom mesecu prošle godine i veća za 5,6 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek.

Makroekonomija

Premijer Vučić u Belorusiji, potpisano više međudržavnih sporazuma

Prvog dana posete delegacije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić, predstavnici Srbije i Belorusije potpisali su više sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije, zdravlja, turizma, sporta i odbrane.

Tema dana

Predlog zakona o budžetu Srbije pred poslanicima

Poslanici Skupštine Srbije počeće danas razmatranje Predloga zakona o budžetu za 2017. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara.