Berze azijsko-pacifičkog regiona zatvorile u različitim pravcima

Berze azijsko-pacifičkog regiona zatvorile u različitim pravcima

Glavni indeksi vodećih berzi azijsko-pacifičkog regiona trgovanje u četvrtak su zatvorili u različitim pravcima što je posledica, slabljenja dolara, cena nafte i početka sezone objavljivanja poslovnih izveštaja.

Slabiji dolar ojačao je nacionalne valute što nepovoljno utiče na izvozno orjentisane privrede poput Japana i Južne Koreje. S druge strane, dobitnici na tržištu su privrede vezane s kretanjem cene nafte i sirovina, kao što je Australija.

Danas je indeks berze u Tokiju Nikkei oslabio 0,71 odsto, dok je TOPIX pao 0,67 odsto.

Berze u Tokiju su pod pritiskom pada dolara ispod nivoa 113 jena, na 112,25 jena. Veći pad na berzi ograničila su očekivanja dodatnih podsticaja od strane Centralna banke Japana nakon što je u utorak izglasan budžet za 2016. Mogućnost dodatnog labavljenja monetarne politike najavio je i guverner BoJ, Haruhiko Kuroda, rekavši u četvrtak da “nema limita u politici kvantitativnog popuštanja”.

Južnokorejski KOSPI oslabio je 0,31 odsto, čemu je doprineo rast vrednosti nacionalne valute prema američkom dolaru na najviši nivo u poslednja četiri meseca. Won je danas dodatno ojačao prema dolaru dostigavši nivo 1147,3 wona za jedan dolar. Zbog pada vrednosti dolara najveći gubitnici na četvrtoj po veličini berzi u regionu bili su automobilska i elektronska industrija.

Rast loših kredita i slabi poslovni rezultati banaka pritisnuli su indekse kineskih berzi. Hang Seng je oslabio 0,13 odsto. Shanghai Composite Index, naprotiv, ojačao je 0,11 odsto.

Najbolje rezultate u regionu ostvario su glavni indeksi berze u Sidneju, podržani dobrim godišnjim rezultatima finansijskog i industrijskog sektora. S&P/ASX 200 indeks porastao je 1,45 odsto, dok je All Ordinaries index ojačao 1,38 odsto.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Wall Street: "Indeks straha" na najnižem nivou u poslednjih 8 meseci
Next Haški tribunal danas izriče prvostepenu presudu Šešelju

You might also like

Berza

Beogradska berza: Energoprojekt holding i danas najprometniji, skok akcija Komercijalne banke

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je oporavak beogradskog tržišta akcija uz solidan promet od 34,5 miliona RSD.

Berza

Srednji kurs danas 118,2204 dinara za evro

Dinar će danas imati približno istu vrednost prema evru kao juče, i zvanični srednji kurs će iznositi 118,2204 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Wall Street: Rekordni pad S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih nivoa, a najviše su pale cene akcija u energetskom i finansijskom sektoru.