Yellen još nije spremna da menja taktiku

Yellen još nije spremna da menja taktiku

U prvom komentaru od kada je Fed odlučio da zadrži kamatne stope na istom nivou, Janet Yellen je rekla da banka treba da nastavi opreznu politiku podizanja kamatnih stopa.

Yellen je u govoru u utorak rekla da se inflacija nije pokazala otpornom protiv posledica globalnih rizika po američku ekonomiju, uključujući i dalje niske cene nafte, kao i brige u vezi Kine.

Komentar, koji je podigao akcije i pogodio dolar, dolazi u trenutku kada su drugi Fedovi zvaničnici rekli da bi politiku trebalo pritegnuti već u aprilu. Ali Yellen još nije spremna da promeni taktiku.

“Posmatrajući potencijalne rizike, smatram da Komitet treba da oprezno da nastavi u prilagođavanju politike”, rekla je ona na Federalnom komitetu otvorenog tržišta u utorak, prenose svetski mediji.

Na sastanku je zaključeno da će Fed pričekati u zatezanju politike dok traje prekookeansko usporavanje i previranja na tržištima. Fedovi zvaničnici su snizili ekonomska očekivanja na samo još dva povećanja kamatnih stopa, sa predviđena četiri u decembru.

Yellen je dodala da prekookeanski razvoj situacije nagoveštava da će američki ciljevi u vezi zaposlenosti i inflacije morati da se ostvare usporenije nego što su to smatrali u decembru.

U odgovoru na njen komentar, dolar je pao na nedeljni minimum, dok su akcije i zlato poskočili.

Investitori i trejderi se klade na tržištu fjučersa da neće biti podizanja kamatnih stopa do julskog sastanka Feda. Šanse da se povećanje desi u aprilu su 7%, u septembru ili novembru 50%, podaci su CME Groupe.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Vučić odgovorio Izetbegoviću: Tolerisaćemo pretnje, jer ne znam alternativu
Next Koje troškove krije beskamatni kredit?

You might also like

Preduzetništvo

Država raspisala konkurs za inovacione vaučere do 800.000 dinara

Fond za inovacionu delatnost objavio je javni poziv za dodelu inovacionih vaučera, koji su novi mehanizam finansijske podrške namenjen malim i srednjim preduzećima.

Društvo

Reke se povlače, komisije za procenu štete izlaze na teren

Reke u Srbiji polako se vraćaju u korita, a za sobom ostavljaju veliku štetu. Nabujale reke za sobom ostavljaju nanose zemlje i mulja na kolovozu.

Najvažnije vesti

Fed, Boj i ECB dokazale da je Einstein u pravu

Kaže se da je Albert Einstein definisao ludilo radeći stvari iznova i iznova svaki put očekujući drugačije rezultate. Ne uspevajući da promene način razmišljanja od početka globalne finansijske krize, glavne