Ukidanje prelevmana: Bićemo zatrpani uvoznim mesom i mlekom

Ukidanje prelevmana: Bićemo zatrpani uvoznim mesom i mlekom

Prelevmani, koji su vrsta taksi na uvoz mleka, mlečnih proizvoda i svinjskog mesa, biće ukinuti na insistiranje Brisela i 

Domaći proizvođači će biti pod pritiskom, dok će potrošači dobiti niže cene.

Još nema zvanične potvrtde, ali prema nezvaničnim saznanjima Politike, Vlada Srbije posle 30. juna najverovatnije neće produžavati ovu vrsta zaštite tržišta.

Predstavnici delegacije Evropske unije u Srbiji više puta su nas javno opomenuli da uvođenje prelevmana nije primereno i da je potrebno da se ta mera što pre ukine. Pritisak Brisela da Srbija ispoštuje dogovor koji ima sa EU, u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, bio je očigledno jak.

Poremećaji na domaćem tržištu

Da bi zaštitila domaće proizvođače Srbija je prošle godine uvela zaštitne mere za uvoz mleka, sira, putera i svinjetine. Evropska komisija je u Izveštaju o napretku Srbije za tu godinu ocenila da obrazloženje naše strane nije bilo dovoljno utemeljeno.

Foto: getty

Foto: getty

Krajem prošle godine vlada je ipak odlučila da zaštitne mere produži za još šest meseci i u nekim slučajevima čak povisila uvozne dažbine (kod uvoza svinja za klanje).

Na takav korak odlučila se zbog evidentnog poremećaje na domaćem tržištu koji je nastao zbog embarga Rusije na uvoz iz EU i prošlogodišnjeg ukidanja kvota za mleko u Uniji.

Kako će ove mere uticati na potrošače i mogu li da očekuju niže cene uvoznih proizvoda?

Ocena stručnjaka je da će kupci to minimalno osetiti kroz pojeftinjenje pojedinih sireva, mlečnih proizvoda i mesa, a da će najveću korist imati trgovci, odnosno uvoznioci. Štetu će svakako najviše osetiti proizvođači mleka, objašnjavaju.

Uvozni sir će biti jeftiniji od domaćeg sirovog mleka. Domaći proizvođači će biti u lošoj poziciji.

Evropa pod pritiskom

Evropsko tržište je opterećeno zalihama zbog zabrane uvoza u Rusiju, a cena mleka na svetskom tržištu pala je 28.5 odsto u prošloj godini.

Ukoliko zaštita bude ukinuta naročito će biti ugrožena mlečna industrija ali se očekuje da ćemo biti zatrpani i uvoznim svinjama za klanje.

Vladi Srbije ostaje da u pregovorima sa Evropskom komisijom predloži uvođenje uvoznih carina na neke vrste mleka i polutvrdih sirova, dok bi u zamenu ponudili skidanje carina na neki industrijski proizvod od manje važnosti za privredu naše zemlje.

Izvor: Politika.rs
Previous Tata Steel napušta Veliku Britaniju
Next Ovi proizvodi su na meti falsifikatora u Srbiji

You might also like

Najvažnije vesti

Odobrena prodaja većinskog paketa Sunoka austrijskoj kompaniji Agrana

Austrijskoj kompaniji Agrana odobreno je od strane Komisije za zaštitu konkurencije Srbije preuzmanje srpskog Sunoka, koji je u vlasništvu Miodraga Kostića.

Kompanije

Warren Buffet: Berkshire Hathaway više nego duplirao udeo u kompaniji Apple

Američki milijarder i investitor Warren Buffet je izjavio da je njegov investicioni fond Berkshire Hathaway više nego duplirao udeo u kompaniji Apple.

Saobraćaj

Kineski projekat izgradnje pruge Beograd-Budimpešta pod istragom EU

Evropska unija ispituje plan izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, u okviru kineskog železničkog projekta “Jedan pojas, jedan put”, zbog mogućeg nepoštovanja evropskih propisa, piše Financial Times (FT).