Snažan rast akcija, evro najjači prema dolaru u poslednjih 5 meseci, nafta skuplja, zlato jeftinije

Snažan rast akcija, evro najjači prema dolaru u poslednjih 5 meseci, nafta skuplja, zlato jeftinije

Cene akcija na evropskim berzama snažno su porasle nakon što je Janet Yellen poručila da Federalne rezerve neće tako skoro menjati postojeću monetarnu politiku.

Na kraju trgovanja u sredu glavni indeks londonske berze FTSE 100 bio je u plusu 97,27 poena, odnosno 1,59 odsto, francuski CAC40 je ojačao 1,78 odsto na 4444,42 poena. Indeks berze u Frankfurtu probio je psihološku granicu od 10.000 poena zaradivši danas 158,67 poena, odnosno 1,60 odsto.

Indeks berze u Milanu, FTSE MIB porastao je 1,12 odsto, dok je španski IBEX ojačao 0,70 odsto.

Yellen podigla akcije i oborila dolar

U svom prvom govoru, od kada je Fed polovinom marta odlučio da zadrži kamatne stope na istom nivou, predsednica američke centralne banke Janet Yellen je rekla da Federalne rezerve trebaju oprezno pristupiti podizanju kamatnih stopa.

Foto: getty

Foto: getty

Yellen je u govoru u utorak rekla da se inflacija nije pokazala otpornom protiv posledica globalnih rizika po američku ekonomiju, uključujući i dalje niske cene nafte, kao i brige u vezi Kine.

Komentar, koji je podigao akcije i pogodio dolar, dolazi u trenutku kada su drugi Fedovi zvaničnici rekli da bi monetarnu politiku trebalo pritegnuti već u aprilu. Međutim, investitori i trejderi se klade na tržištu fjučersa da neće biti podizanja kamatnih stopa do julskog sastanka Feda. Šanse da se povećanje desi u aprilu su 7%, u septembru ili novembru 50%, podaci su CME Groupe.

Rudarski i energetski sektor dobitnici na tržištu

Slabiji dolar i rast cena nafte podigli su vrednost akcija rudarskog i energetskog sektora, dobitnika dana na berzama. Tako su akcije rudarske kompanije Anglo American porasle 12%, Rio Tinto 5,9%, Glencor 5,4 odsto.

Cene akcija u naftnom sektoru porasle su u proseku 3 odsto.

Slabiji dolar i povećana potražnja povećali su danas cenu “crnog zlata”. “Brent” nafta koja je međunarodni reper za cene tog energenta skuplja je 37 centi, odnosno 0,95 odsto i trguje se za 39,51 dolara po barelu, dok je cena američke sirove nafte porasla 0,76 odsto, na 38,57 dolara.

Dodatnu podršku cenama nafte pružila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) koja je saopštila da su tvrdnje da će iranska nafta preplaviti svet nakon ukidanja sankcija, neosnovane.

“Pogrešna je bila procena da će ogromna količina nove iranske proizvodnje nafte i gasa ući na tržište u kratkom roku”, rekao je zvaničnik IEA-e Fatih Birol.

Dobitnice valute usko vezane sa kretanjem cene nafte

Evro je pojeftinio u odnosu na dolar, dok su dobitnice na tržištu bile valute usko vezane s kretanjem cene nafte.

Foto: Getty

Foto: Getty

Vrednost američke prema zajedničkoj evropskoj valuti pala je na najniži nivo u poslednjih pet meseci. U ranim poslepodnevnim satima dolar je prema evru bio u minusu 0,3 odsto na 1,1322 dolara za jedan evro, cena koja je poslednji put zabeležena krajem oktobra prošle godine.

Zbog rasta cena nafte, koje su iskazane u američkim dolarima, usled čega je ′crno zlato′ pojeftinilo za imaoce drugih valuta, na deviznim tržištima dobitnici su bile valute čije je kretanje usko povezano s kretanjem cena nafte i sirovina poput australskog i novozelandskog dolara, južnoafričkog randa, malezijskog ringita,norveške krune, ruske rublje.
Rublja je u sredu ojačala prema dolaru 0,6 odsto, povećavši mesečne dobitke na 0,11 odsto, što je čini valutom sa najboljim performansima u grupi tržišta u usponu.
Najava Fed-a da neće uskoro podizati kamatne stope povećalo je sklonost ulagaća ka rizičnijim investicijama, poput akcija, što je oslabilo zlato, koje se smatra bezbednom lukom za kapital.
Unca zlata danas je pojeftinila 14,07 dolara, odnosno 1,13 odsto i trguje se za 1228,13 dolara, što je za 0,11 odsto viša cena nego na početku marta. Od početka godine cena zlata je porasla 15,20 odsto.
Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Dinar oslabio, u četvrtak 122,81 dinara za evro
Next Za razvoj tržišta nekretnina nisu dovoljne samo povoljnije kamatne stope

You might also like

Berza

Beogradska berza: Dominacija Alfa plama na berzi, istrgovano 4% akcija

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je rast tržišta i odličan promet, pre svega usled velikog trgovanja akcijama Alfa plama (ALFA).

Svetske berze

Azijske berze porasle, jači dolar

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, zahvaljujući usponu Wall Streeta krajem prošle nedelje, dok je dolar ojačao na temelju boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

Berza

Dolar pao na najniži nivo od novembra prošle godine

Američki dolar je prošle nedelje na međunarodnim valutnim tržištima oslabio u korpi šest najvažnijih valuta u svetu, uglavnom zbog političkih previranjima u Vašingtonu.