Sjedinjene Države naredile porodicama američkih diplomata i vojnika da napuste Tursku

Sjedinjene Države naredile porodicama američkih diplomata i vojnika da napuste Tursku

Američki State Department i Pentagon naredili su u utorak porodicama američkih diplomata i vojnog osoblja da napuste jug Turske zbog “povećane pretnje od terorizma u zemlji”.

“State Department je upozorio svoje državljane o narastajucim pretnjama od strane terorističkih grupa širom Turske, te ih poziva da izbegavaju boravak u jugoistočnom delu Turske“, javlja dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

On dodaje kako je State Department naredio da članovi porodica ameriČkog osoblja u konzulatu u Adani, te oni koji se nalaze u Izmiru i pokrajini Mugla, trebaju početi napustati navedene delove Turske.

„Takođe se smanjuju službena putovanja u Tursku i svode se samo na ona od ‘kritične važnosti po misiju’. Američki konzulat u Adani ostaje otvoren i tamo će se obavljati svi rutinski konzularni servisi“, kaže Puljić.

U ovom upozorenju se navodi kako su strani i američki turisti meta međunarodnih terorističkih organizacija, kao i da američki državljani trebaju izbegavati područja u blizini tursko-sirijske granice.

„Savetuje se izbegavanje većih skupina, uključujući obilazak popularnih turističkih destinacija“, javlja dopisnik Al Jazeere

Porast zabrinutosti

Ovaj potez je usledio u vreme porasta zabrinutosti za bezbednost kroz Tursku i prati ga novo upozorenje za putovanje kojim se poručuje građanima SAD da postoji povećana opasnost od napada, javlja agencija AP.

State Department i Pentagon kažu da članovi porodica osoblja u američkom konzulatu u Adani i u vazduhoplovnoj bazi Incirlik moraju ići, kao i sa još dve lokacije.

„Strani i američki turisti su namerna meta međunarodnih i lokalnih terorističkih organizacija. Američkim građanima se poručuje da revidiraju bezbednosne lične planove i budu na oprezu čitavo vreme“, navodi se u saopštenju State Departmenta.

Evropska komanda američke vojske u saopštenju navodi kako ovaj korak „dozvoljava planirani, siguran povratak članova porodica iz ovih područja zbog stalnih sigurnosnih problema u regiji“.

Erdogan u SAD-u

Ova naredba je izdata u vreme kada je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan u Washington u utorak kako bi prisustvovao bezbednosnom samitu u četvrtak i petak.

Foto: thekebabandcamel.com

Foto: thekebabandcamel.com

Postoje brojne spekulacije u medijima da li će se Erdogan sresti sa Obamom, u vreme pokazatelja slabih odnosa sa SAD-om zbog stanja u Siriji i turskih domaćih problema.

Ipak, Erdogan je novinarima pre polaska iz Istanbula naveo kako će imati sastanak sa američkim liderom.

Obama i Erdogan će imati „nerformalne razgovore“, objavila je Bela kuća.

Izvor: Al Jazeera
Previous Azijske berze: Indeksi porasli, kurs dolara pao
Next Kreće s radom regionalna berza akcija SEE Link

You might also like

Geopolitika

Rijad i saveznici ocenjuju da Katar ostaje pretnja za regionalnu bezbednost

Katar ostaje pretnja za regionalnu bezbednost, ocenili su Saudijska Arabija i njeni saveznici u zajedničkom saopštenju, osudivši odbijanje Katara da pozitivno odgovori na njihov uslove za okončanje zalivske krize.

Geopolitika

Moldavija: Hiljade ljudi marširalo za ujedinjenje sa Rumunijom

Više hiljada građana Moldavije marširalo je juče ulicama prestonice Kišinjeva, pozivajući na ujedinjenje s Rumunijom i obnovu unije koja je trajala od 1918. do 1940. godine.

Najvažnije vesti

Ratna mornarica Kine zaplenila američki podvodni dron

Ratni brod kineske mornarice zaplenio je podvodni dron koji američki okeanografski brod spustio u međunarodne vode Južnokineskog mora, zbog čega su SAD uputile zvanični demarš Kini uz zahtev za vraćanje