Negativne kamatne stope u Evropi povećale tražnju za nacionalnom valutom Indije

Negativne kamatne stope u Evropi povećale tražnju za nacionalnom valutom Indije

Negativne kamatne stope u Evropi i Japanu navele su investitore da se okrenu tržištu sa drugim najvećim prinosima u azijskom regionu, Indiji.

Usled niže inflacije, poboljšanja tekućeg računa i budžetske disciplin, berzanski tokovi novca na indijskom tržištu kapitala su bili pozitivni iako je rupija oslabila prema dolaru 0,3 odsto u ovoj godini, piše Bloomberg.

Prema prognozama analitičara Bloomberg-a, investiranjem u indijsku nacionalnu valutu, počevši od danas do 31.decembra, može se zaraditi 2,5 odsto (uključujući i kamatu).

“Izgledi rupije na godišnjem nivou čine se veoma privlačnim”, kaže Viraj Patel, valutni analitičar u londonskom ING Groep NV.

Uspešne mere guvernera centralne banke Raghurama Rajana kojima je popunio devizne rezerve i snizio inflaciju, te odlučnost vlade da smanji fiskalni deficit na devetogodišnji minimum dali su podršku nacionalnoj valuti i privukli investitore.

Podaci pokazuju da je inflacija u februaru pala na 5,69% na godišnjem nivou, najniža stopa inflacije u poslednja četiri meseca, što povećava šanse za snižavanje kamatnih stopa.

Istovremeno zbog monetarnih podsticaja globalnih centralnih banaka, raste potražnja za vrednosnim hartijama tržišta u usponu.

Rast rupije

Referentna kamata Centralne banke Indije trenutno iznosi 6,75 odsto, a guverner je danas najavio, “da razmišljaju o eventualnom” rezanja kamate za 50 baznih poena.

Prinosi na indijske desetogodišnje obveznice iznose 7,49 odsto, dok su u Indoneziji prinosi na hartije od vrednosti sa istim rokom dospeća 7,70 odsto a u Kini 2,82 odsto.

U protekla tri dana rupija je ojačala prema američkom dolaru 0,25 odsto. Današnji kurs iznosi 66,54 rupije za dolar.

“Superioran privredni rast Indije u odnosu na region, u kombinaciji sa odlučnošću Centralne banke da suzbije inflaciju, čini rupiju, na bazi rizika, veoma privlačnom”, smatra Vishnu Varathan, ekonomista u “Mizuho Bank”.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Boeing otpušta 4500 radnika
Next Beogradska berza: Blagi oporavak tržišta, Komercijalna u fokusu

You might also like

Berza

Beogradska berza: Belex15 oslabio 0,3 odsto

Prvi trgovački dan u nedelji doneo je veliki promet, a gro prometa ponovo su zauzele državne obveznice.

Berza

Beogradska berza: Špekulacije pogurale Komercijalnu, najprometniji Energoprojekt

Treći dan zaredom nastavljen je rast domaćeg tržišta kapitala uz odličan promet od 767,9 miliona RSD (6,2 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 0,7% na 620,3 poena.

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina, jen ojačao prema dolaru

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, nakon jučerašnjeg pada cena akcija na Wall Streetu, dok je dolar prema jenu oslabio jer su ulagači pred kraj godine odlučili povući zaradu