Kreće s radom regionalna berza akcija SEE Link

Kreće s radom regionalna berza akcija SEE Link

Inovativna regionalna platforma za trgovanje hartijama od vrednosti, SEE Link, postala je u potpunosti operativna, saopšteno je sa Zagrebačke berze.

Projekat SEE Link su pokrenule Bugarska, Makedonska i Zagrebačka berza uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrednosnim papirima uvrštenima na ta tri tržišta.

Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri berze su usnovale 2014. godine zajedničko društvo sa sedištem u Skoplju, s jednakim udelima u vlasništvu.

Beogradska i Ljubljanska berza pridružile su se SEE Linku sredinom februara ove godine, potpisavši sporazum o pridruživanju na EBRD-ovom Investiciomnom samitu za Zapadni Balkan u Londonu.

Foto: www.belex.rs

Foto: www.belex.rs

EBRD je osigurao finansijsku podršku u iznosu od 540 hiljada evra namenjenu uspostavljanju tehničkog rešenja platforme za prosleđivanje berzanskih naloga.

Svaka berza učesnica projekta doprinela je sa po 80 hiljada evra namenjenih kapitalnom osnaživanju SEE Linka, navodi portal Index.

Jačanje lokalnih tržišta kapitala jedan je od prioriteta EBRD-a na zapadnom Balkanu, s ciljem smanjenja zavisnosti od spoljnih izvora finansiranja i radi unapređenja razvoja domaćih izvora finansiranja.

Dva ‘blue chip’ regionalna indeksa, pod nazivima naziva SEE LinX i SEE LinX EWI, biće predstavljena 1. aprila 2016. i dodatno povećati atraktivnost tržišta. Indeksi će se sastojati od 10 najlikvidnijih regionalnih kompanija uvrštenih na tri berze, i to pet iz Hrvatske, tri iz Bugarske i dve iz Makedonije.

Plavi čip (blue chip) je akcija kompanije sa reputacijom kvaliteta, stabilnosti i mogućnosti da posluje profitabilno i u dobrim i lošim vremenima. Najpopularniji ovakav indeks u Americi je Dow Jones Industrial Average, koji čini prosečna cenu akcija 30 blue chip akcija kompanija koje su lideri u industriji.

Očekuje se da će se 22 člana berze iz Bugarske, Hrvatske i Makedonije povezati kroz platformu, a ukupno će 387 vrednosnih papira biti dostupno za trgovanje, navodi se u informaciji Zagrebačke berze.

Investicioni fondovi

Očekuje se da će se tokom prvih dana funkcionisanja SEE Link platforme, uključiti osam članova berzi iz Bugarske, deset iz Hrvatske i deset iz Makedonije, navodi se na sajtu Komisije za HOV. Očekuje se i učešće nekoliko investicionih društava iz Srbije, kada se Beogradska berza potpuno uključi u rad. Na taj način će investitorima iz inostranstva biti omogućeno pružanje usluga trgovanja na srpskom tržištu kapitala, a domaćim investitorima trgovanje na tržištima kapitala u regionu.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Sjedinjene Države naredile porodicama američkih diplomata i vojnika da napuste Tursku
Next Nezaposlenost u Bugarskoj 7,9 odsto

You might also like

Kompanije

Danas isplata dividende akcionarima Aerodroma Nikola Tesla

Beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) isplatiće danas akcionarima redovnu dividendu u iznosu od 14,68 RSD po akciji koju je skupština akcionara odobrila na sednici u junu.

Berza

Evropske berze u plusu, nafta iznad 40 dolara, zlato pojeftinilo, evro stabilan prema dolaru

Evropske akcije su u sredu ostvarile skromne dobitke podržane očekivanjima investitora da će ECB sutra dodatno olabaviti monetarnu politiku, kao i novim rastom cena nafte. Na kraju dana glavni indeks

Svetske berze

Wall Street: S&P indeks nastavlja da niže rekorde

Na Wall Streetu su i u utorak cene akcija porasle, drugi dan zaredom, pri čemu je S&P 500 dostigao novi najviši nivo u istoriji, kao i ostali najvažniji indeksi, jer su splasnule zabrinutosti