Kina liberalizuje tržište kukuruza, analitičari predviđaju pritisak na cenu

Kina liberalizuje tržište kukuruza, analitičari predviđaju pritisak na cenu

Kina planira da dozvoli cenama kukuruza da se slobodno formiraju na tržištu, što je poslednji korak u obnavljanju njihove ogromne poljoprivredne industrije. To bi takođe moglo da naškodi krhkim cenama kukuruza na globalnom tržištu.

Najveći potrošač kukuruza na svetu objavio je izmene u četvrtak, koje će izmeniti politiku koja je od 2007. godine formirala minimalnu cenu kukuruza koji proizvedu domaći proizvođači.

Očekuje se da će ovaj potez sniziti cenu kineskog kukuruza, a kupci neće morati da kupuju uvozni kukuruz. Među kupcima su i farmeri koji kupuju kukuruz kako bi nahranili svoje životinje.

Ovaj potez bi takođe mogao da naškodi i stranim prodavcima ječma i drugih suvih žitarica, koje kineski farmeri kupuju kao jeftine alternative za prehranu svoje stoke.

Od 2013., Kina je postala glavni uvoznik takvih alternativnih namirnica.

Commerzbank: Dodatni pritisak na cene

Analitičari roba očekuju da će Kina početi da prodaje svoje rezerve kukuruza, koje se procenjuju na barem 50 odsto svetskih zaliha. Ovo će dodati pritisak na cene.

Iako Kina nije veliki uvoznik kukuruza, njen potez bi mogao biti dovoljan da poveća pritisak na svetsku cenu kukuruza, piše u belešci klijentima Commerzbank, prenosi Wall Street Journal.

Foto: andersonsgrain.com

Foto: andersonsgrain.com

“Dodatno, uprkos padu cena kukuruza u poslednje tri godine, površina pod ovim semenom će se povećavati u SAD”, piše Commerzbank.

Mehanizam minimalnih cena, koji zahteva od vlade da kupuje kukuruz kada cene počnu da padaju ispod određenog nivoa, vlada je uvela kako bi poboljšala život domaćih uzgajivača kukuruza.

Prema podacima Američkog ministarstva za poljoprivredu (USDA), svetske rezerve kukuruza su porasle za 60% od 2012, što je dodatno snizilo cene. USDA procenjuje da Kina poseduje 111.5 miliona metričkih tona kukuruza, što je manje od 250 miliona metričkih tona kukuruza koliko Kina kaže da poseduje.

Posledice politike subvencionisanja

Vlada Kine obećala je da će uvesti direktne subvencije proizvođačima kukuruza. Dodatne informacije još nisu objavljene.

Foto: wsj.net

Foto: wsj.net

Politika minimalnih cena je uključivala i druge rodove, kao što su soja, pamuk, pirinač i pšenica. Ove cene će ostati za proizvođače pirinča i pšenice, dok su za pamuk i soju ukinute 2014. Kina sada želi da promeni politiku u sektoru poljoprivrede u nadi da će poboljšati efikasnost i pokušati da spreči prekomernu proizvodnju subvencionisanih proizvoda. Kina sada nastavlja da se bori sa rezultatima sopstvene politike, pokušavajući da proda 11 miliona metričkih tona uskladištenog pamuka.

Jedan od razloga zašto je Kina pod pritiskom da proda kukuruz je propadanje, pa zemlja ne može da drži kukuruz na skladištu u nadi da će cene skakati. Jedna trećina uskladištene količine je stara više od tri godine. Pitanje je da li taj kukuruz može da zadovolji standarde, jer mu kvalitet vremenom opada.

Pad cena fjučersa za maj

Ovo znači da se kukuruz u Kini prodaje po značajno nižim od globalnih cena. Fjučersi kukuruza na berzi u Čikagu završili su u ponedeljak (28.03) na ceni od 3,70½ bušela, ili 145.86 dolara po metričkoj toni, što je pad od 6.2% u odnosu na prošlih 12 meseci. U međuvremenu, iako su ugovori na ovu robu za mesec maj pali za 15% od sredine marta, u četvrtak su zatvorili na 1.700 juana, ili 262 dolara za metričku tonu.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous M.I. Finance kupio Šabačku mlekaru
Next Svake godine rast obolelih od karcinoma 25%

You might also like

Najvažnije vesti

Najslabija godina za srpske korporacije od izbijanja krize

Akcionarska društva kotirana na Beogradskoj berzi u 2015. godini zabeležila su najlošije poslovne rezultate od izbijanja krize, čemu je u velikoj meri doprinela Naftna industrija Srbije (NIS) koja je registrovala

Transport

Tigar Tyres otvorio savremeni pogon, posao za još 500 radnika

Kompanija Tigar Tyres u Pirotu, deo francuske i svetske gumarske imperije Mishelin otvorila je najsavremeniji pogon valjare.

Svetske berze

Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se oprezno, dok je promet mršav jer se na mnogim tržištima zbog praznika ne radi.