ECB: Ubrzalo kreditiranje privatnog sektora evrozone

ECB: Ubrzalo kreditiranje privatnog sektora evrozone

Kreditiranje privatnog sektora u evrozoni skromno je ubrzalo u februaru, prema danas podacima Evropske centralne banke (ECB).

U februaru, broj odobrenih kredita je porastao za 1,1 odsto u odnosu na isti period lani, što je blago iznad rasta od 0,8 odsto iz januara, navodi se u saopštenju ECB-a, a prenosi agencija France presse.

Kada se izvesne striktne finansijske transakcije izuzmu iz ovih podataka, trend ostaje isti, uz porast kreditiranja domaćinstava i kompanija u februaru od 0,9 odsto, u odnosu na rast od 0,6 odsto iz januara.

ECB je lansirala niz mera za podsticanje kreditiranja, među kojima je program otkupa obveznica od vlada članica evrozone, vredan više od 1.000 milijardi evra, koji je nedavno produžila za dodatnih šest meseci u nastojanju da podigne inflaciju.

Rast ukupne količine novca u opticaju (M3) iznosio je u februaru 5,0 odsto, što je jednako stopi rasta iz januara, saopštila je ECB koja na M3 gleda kao na pokazatelj buduće inflacije.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Dunav osiguranje deli akcionarima dividendu
Next Tata Steel napušta Veliku Britaniju

You might also like

Makroekonomija

Christopher Dembik: Prognoza za prvi kvartal 2017.

Početak 2017. godine začinili su politički rizici uključujući nemačke predsedničke izbore i parlamentarne izbore u Holandiji. Međutim Velika Britanija nam je predočila najveću pretnju – Brexit.

Makroekonomija

Skupština Srbije usvojila budžet za 2017. godinu

Skupština Srbije usvojila je danas budžet za 2017. godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa dificitom od

Makroekonomija

NBS: Na kraju maja devizne rezerve pale na 11,05 milijardi evra

Narodna banka Srbije je objavila da su ukupne devizne rezerve na kraju maja iznosile 11,05 milijardi evra.