Beogradska berza: Blagi oporavak tržišta, Komercijalna u fokusu

Beogradska berza: Blagi oporavak tržišta, Komercijalna u fokusu

Nakon tri vezana dana pada, domaće tržišta akcija se oporavilo 0,7% na 606,6 poena, mereno indeksom Belex15. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 21,2 miliona RSD (0,17 miliona EUR).

Najprometnija akcija na tržištu bila je beogradska Komercijalna banka (KMBN) koja je oslabila dodatnih 0,4% na 1.360 RSD uz promet od 5,3 miliona RSD. Ova najveća domaća banka pod državnom kontrolom u četvrtak će objaviti finansijske rezultate za 2015, a prema najavama uprave trebalo bi da bude objavljen gubitak nakon niza godina pozitivnog poslovanja. Akcije Komercijalne prošle godine su oslabile 26,2%, dok od početka godine registruju minus od 16,3%. Energoprojekt holding (ENHL) se zadržao na nivou od 999 RSD uz realizaciju od 3,5 miliona RSD, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) oslabio za petinu procenta na 962 RSD uz trgovanje vredno 2,3 miliona RSD. Naftna industrija Srbije (NIIS) je prikinula trodnevni silazni trend, a na momenat se ponovo domogla nivoa od 600 RSD. Akcije ove najveće kompanije na Belexu porasle su 1,9% na 587 RSD uz promet od 2,3 miliona RSD. Alfa plam (ALFA) je skočio skoro 4% na 34.000 RSD uz realizaciju od 0,2 miliona RSD, dok je dobitnik dana bilo Jedinstvo iz Sevojna (JESV) koje je skočilo 18,2% na 4.849 RSD ali uz minoran promet. Proizvođač i trgovac tehničkim gasovima, Messer Tehnogas (TGAS), oslabio je 3,2% na 8.698 RSD uz trgovanje vredno 2,2 miliona RSD. Običnim akcijama AIK banke (AIKB) i danas se trgovalo po ceni od 1.830 RSD uz promet od pola miliona RSD, dok su prioritetne akcije ove banke (AIKBPB) oslabile 3,7% na 1.148 RSD uz realizaciju od 0,2 miliona RSD.

Obveznica stare devizne štednje, A2016, zabeležila je promet od 10,5 hiljada EUR uz pad prinosa na 4,53%.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Negativne kamatne stope u Evropi povećale tražnju za nacionalnom valutom Indije
Next Srbija i BiH potpisale Protokol o privremenom zapošljavanju građana 

You might also like

Berza

Beogradska berza: Komercijalna banka doprinela rastu indeksa

Ukupan promet na Beogradskoj berzi u ponedeljak je iznosio skromnih 5,5 miliona RSD (44,2 hiljade EUR), pri čemu su svega dve akcije zabeležile promet veći od milion dinara.

Berza

Cene nafte porasle iznad 48 dolara

Nešto slabiji dolar i pretnje štrajkom radnika naftne industrije u Norveškoj podigli su cenu nafte u utorak iznad 48 dolara po barelu.

Svetske berze

Evropske berze pale posle petodnevnog rasta

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija blago su pale, nakon pet dana rasta, što je posledica slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija i opreza ulagača uoči izveštaja predsednice Feda.