Wall Street: Oprezna trgovina, čeka se mišljenje predsednice Federalni rezervi

Wall Street: Oprezna trgovina, čeka se mišljenje predsednice Federalni rezervi

Cene akcija na Wall Street-u u ponedeljak su zabeležile različita kretanja .Dow Jones je porastao 0,11 odsto, S&P 500 indeks je ojačao 0,05 odsto, 0,14 posto a Nasdaq indeks je naprotiv, oslabio 0,14 odsto.

U prvom danu nakon praznika na Wall Street-u se trgovalo oprezno. Danas popodne predsednica Federalnih rezervi Janet Yellen će izložizi svoje mišljenje o ekonomiji SAD i monetarnoj politici. Investitori se nadaju da će iz njenog govora moći zaključiti da li će i kada Fed povećati kamatne stope.

“Pažljivo će se pratiti hoće li biti kakvih promena u njezinoj retorici, međutim tržišta ne očekuju neka iznenađenja”, kaže Warren West, partner u “Greentree Brokerage Services”.

Tržišta su bila i pod pritiskom blagog rasta potrošnje u SAD .Privatna potrošnja, koja čini dvije trećine ekonomske aktivnosti u SAD, porasla je u februaru za skromnih 0,1 odsto, što je jednako stopi rasta iz predhodna dva meseca, saopštilo je američko ministarstvo trgovine.

U ovoj nedelji se, takođe, očekuje objavljivanje podataka o potrošačkom poverenju, cenama nekretnina i martovski izveštaj o zapošljavanju, koji će vlada u Washingtonu objaviti u petak.

Na oprez ulagača ukazuje slab obim trgovanja. Na američkim je berzama u ponedeljak vlasnika zamenilo samo oko 5,1 milijarda akcija, dok prosečan dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi oko 8 milijardi.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Agencije
Previous Dinar ojačao prema evru i dolaru
Next Većina berzi azijsko-pacifičkog regiona zatvorile u minusu

You might also like

Berza

Azijske berze pale, dolar pred nedeljnim gubitkom

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale jer su ulagači odlučili povući zaradu s tržišta nakon znatnog rasta prethodnih dana, dok je kurs dolara pred nedeljnim gubitkom.

Svetske berze

Pad vrednosti većine kriptovaluta

Cena bitcoina pala je juče ispod 6.000 dolara i našla se veoma blizu njegove najniže vrednosti za ovu godinu od 5.785 dolara.

Svetske berze

Evropske berze počele novu godinu sa dobicima, evro oslabio

Evropske berze su prvi radni dan u 2017. godini zatvorile sa jakom dobicima, podržane najnovijim, dobrim, makroekonomskim podacima iz evrozone.