Vrhovni sud Izraela poništio sporazum o eksploataciji gasa u Mediteranu

Vrhovni sud Izraela poništio sporazum o eksploataciji gasa u Mediteranu

Vrhovni sud Izraela je pre dva doneo presudu kojom se sporazum s američko-izraelskim konzorcijem o eksploataciji prirodnog gasa na Sredozemnom moru poništava.

U obrazloženju presude se navodi da sporazum o istraživanju i eksploataciji gasa u istočnom Mediteranu, koji je izraelska vlada potpisala sa kompanijama American Noble Energy sa sedištem u Teksasu i izraelskom Delek Group, sadrži kontradiktornosti.

Odluka Vrhovnog suda izazvala je žestoku reakciju premijera Benjamina Netanyahu koji je izjavio da je “iznenađujuća” odluka suda “prijetnja” nacionalnoj ekonomiji.

Kritičari sporazuma, koji su smatrali da je izraelsko-američki konzorcij dobio preveliku kontrolu nad prirodnim resursima zemlje, pohvalili su “istorijsku i damatičnu” presudu Vrhovnog suda, “dokazavši da pravda može pobediti nepravdu”.

Kontroverzni sporazum

Polovinom avgusta prošle godine izraelska vlada je odobrila sporazum o razvijanju polja gasa Tamar i Levijatan u Mediteranu.

Premijer Netanyahu, kojem je gas osnova njegove ekonomske politike, tada je izjavio da će kontroverzni sporazum doneti Izraelu desetke milijardi evra.

Rezerve prirodnog gasa u poljima Tamar i Levijatan procenjuju se na 622 milijardi kubnih metara. Otkrićem gasnih polja u Mediteranu, Izrael je od energetskog zavisnika, postao zemlja potencijalni izvoznik.

Izvor: Agencije
Previous Dijaspora: Upis na biračke spiskove do 2 aprila
Next Kurdska PKK najavljuje prolećnu ofanzivu u Turskoj sa "novom taktikom i strategijom"

You might also like

Makroekonomija

Rast stranih investicija u Bugarskoj

Direktne strane investicije u Bugarskoj u prošloj godine iznosile su 909,9 miliona evra, što je za 241,7 miliona evra više u odnosu na 2016. godinu, podaci su Bugarske narodne banke.

Makroekonomija

Srbija: Strana ulaganja premašila 2,6 milijardi evra

Sudeći po učinku države na ozdravljenju srpske ekonomije u 2016. godini, ekonomisti tvrde da je njen doprinos rastu ukupnih investicija sasvim solidan.

Makroekonomija

Jeremy Rifkin: Evropa će prestići SAD

Američki ekonomista Jeremy Rifkin veruje da bi Evropa u budućnosti mogla da prestigne SAD u ekonomskom smislu.