Više od 100 privrednika iz Srbije na Poslovnom forumu u Minsku

Više od 100 privrednika iz Srbije na Poslovnom forumu u Minsku

Više od 100 privrednika i poljoprivrednih proizvodača -predstavnika oko 40 firmi iz Srbije doputovalo je danas u Minsk gde će naredna dva dana učestvovati na Poslovnom forumu i bilateralnim razgovorima sa predstavnicima beloruskih kompanija u cilju uspostavljanja i unapređenja saradnje.

Ministar privrede Željko Sertić veruje da potencijala za saradnju ima u mnogim oblastima, posebno građevinarstvu i mašinskoj industriji, a predsednik PKS Marko Čadež očekuje da će doći i do konkretnih dogovora o saradnji.

Poslovni savet za saradnju privrednih komora Srbije i Belorusije i razgovori privrednika održavaju se u okviru Devetog zasedanja Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju dve zemlje, kojom predsedavaju srpski ministar privrede Željko Sertic i beloruski ministar trgovine Vladimir Koltovič.

Kompleks Paje Jovanovića

Privredna delegacija koju predvodi ministar privrede Željko Sertić najpre je danas obišla Gradilište “Mir” kompanije Alliance BK Group gde je ministar položio kamen temeljac za izgradnju kompleksa koji će nositi ime našeg poznatog slikara Paje Jovanović.

Reč je o projektu vrednom 3, 5 milijardi evra, na kojem je angažovano više od 200 inženjera.

Sertić: Razmena sa Rusijom skromna

Ministar Sertić je rekao da je cilj da uposlimo što veći broj domaćih kompanija na ovom području.

foto: rs.n1info.com

foto: rs.n1info.com

Takođe je rekao da ekonomska saradnja Belorusije i Srbije nije onakva kakvi su politički odnosi navodeći da je razmena skromna i da je prošle godine iznosila 103 miliona dolara.

“U 2014.godini ona je pala za 145 miliona dolara i naš zadatak je da je vratimo na nivo od pre dve godine, pa da idemo dalje napred“, rekao je Sertić.

Kako je kazao, u razgovorima sa predstavnicima kompanija iz Belorusije narednih dana će učestvovati predstavnici više od 40 kompanija iz Srbije iz različitih sektora.

“Posebna pažnja posvećena ne samo robnoj razmeni već i mogućnostima da u zajedničkoj saradnji kompanije izađu na javne pozive za državne nabavke u okviru Zajednice evroazijske unije”, rekao je Sertić.

Sertić je kazao da veliki potencijal na ovom trižištu imaju srpska građevinska i mašinska industrija i da veliki broj kompanija traži svoje mesto na ovom području.

Sertifikati za izvoz

Foto: globalmeatnews.com

Foto: globalmeatnews.com

On je kazao da veliki broj kompanija iz Srbije ima izvozne potencijale i da 57 kompanija iz oblasti mesne i prehrambne industrije imaju sertifikate za izvoz na tržište Belorusije, a samo dve iz Belorusije imaju mogućnost izvoza u Srbiju.

Sertić je naveo i da je zbog problema sa kojima se suočava Rusija i pada rublje izvoz ka Carinskoj uniji bio praćen minusima u proteklom periodu i da se nada da će kako bude jačala rublja i rusko trište vraćalo u normalu rasti i izvoz.

“Uprkos padu od 30 odsto izvoza, poljoprivredni proizvodi su beležili rast i sve veći broj kompanija ima mogućnost izvoza”, rekao je ministar.

Narednih dana kako je kazao, u razgovorima sa predstavnicima Vlade Belorusije razmotriće se svi elementi koji su vezani i za izvoz Fijata iz Srbije.

On je dodao da je važan stav svih članica Evroazijske unije.

Čadež: Konkretni poslovni ugovori

“Itekako ima potencijala za rast i ovde postoji veliki interes za srpske kompanije.”

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da očekuje da će tokom posete Minsku doći do konkretnih poslova i ugovora koji će unaprediti saradnju kompanija, a koja će ujedno I povećati trgovinsku razmenu Srbije i Belorusije.

Foto: Marko Čadež

Foto: Marko Čadež

“Itekako ima potencijala za rast i ovde postoji veliki interes za srpske kompanije da svoje prozivode plasiraju”, rekao je on.

Predstavnici kompanija iz Srbije kako je kazao Čadež, sutra će sa kolegama iz kompanija Belorusije tokom razgovora pokušati da definišu dogovore za buduću saradnju.

Oni će učestvovati na forumu i o konkretnim poslovnim aranžmanima razgovarati sa beloruskim kolegama iz najrazličitijih sektora- od građevinarstva i industrije građevinskog materijala, preko poljoprivrede i prehrane, uključujući i naučne institute iz ove oblasti,mašinske, hemijske, farmaceutske, elektroindustrije, eksploatacije i prerade ruda, do turizma i bankarstva.

Esensa želi i Belorusiju

Kada je reč o očekivanjima privrednika Miomir Nikolić iz kompanije Esensa smatra da je važno uspostavljanje i razvijanje saradnje između dve zemlje u oblasti farmacije.

Esensa, kao proizvođač farmaceutskih proizvoda izvozi kako proizvode pod sopstvenom markom tako i pod robnom markom kupca u Kazahstan, Rusiju, Albaniju, Poljsku, Češku, Slovačku, Bugarsku, Rumuniju, Ukrajinu i druge zemlje.

„Zahvaljujući ovoj poseti u Minsku Esensa će pokušati da već velikom spisku izvoza svojih proizvoda doda i Belorusiju”, rekao je on.

Minel General Electric na belorusko tržište

Direktor Minel General Electric Goran Wolf kazao je da se interesovanje te kompanije za belorusko trižište ogleda u tome što su u određenom segmentu privrede Belorusije i Srbije kompatibilne.

“U tom pravcu sagledavamo prostori za nasu firmu. Mi se bavimo sektorom transporta i to proizvodnjom delova za tramvaje, trolejbuse, lokomotive i vozove. U tom smislu su nam interesantne firme poput Belkommunmasa i Maz-a”, rekao je Wolf.

Kako je kazao, on se nada da će se tokom sastanaka pojaviti ideje koje će saradnju pogurati u dobrom pravcu.

“Mi smo u Belorusiji prisutni od relativno skoro, tako da nama tek predstoji upoznavanje kako sa njihovom privredom tako i načinima poslovanja”, rekao je on za Tanjug.

Izvor: Tanjug.rs
Previous Ekonomije centralne i istočne Evrope su se odvojile od svetskih tržišta u usponu
Next Dijaspora: Upis na biračke spiskove do 2 aprila

You might also like

Kompanije

Tehnogas ostvario konsolidovanu dobit u 2015. od 3,6 milijardi dinara

Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas, objavio je da je u prošloj godini ostvario konsolidovanu dobit od 3,6 milijardi dinara naspram 521,6 miliona u 2014.

Kompanije

Skladišta peleta u Beogradu skoro ispražnjena, fabrike ostale bez sirovina

Oštra zima i povećana potražnja na tržištu, glavni su razlozi nestašice peleta u Beogradu. Ne zna se ni kada će ga biti dovoljno jer nedostaje i sirovina za proizvodnju biogoriva

Kompanije

Aflatoksin ponovo preti izvozu kukuruza

U kukuruzu koji je neko izvezao za Sloveniju, a tamo napravljeni proizvodi od njega i izvezeni u druge zemlje Evropske unije, pronađen je aflatoksin.