Većina berzi azijsko-pacifičkog regiona zatvorile u minusu

Većina berzi azijsko-pacifičkog regiona zatvorile u minusu

Većina glavnih indeksa na berzama azijsko-pacifičkog regiona u utorak su zatvorili u negativnoj teritoriji nakon objavljivanja slabijih makroekonomskih podataka iz Japana.

Japanski Nikkei oslabio je 0,31 odsto a TOPIX je zatvorio u minusu 0,31 odsto.

Kineski Shanghai Composite pao je 1,18 odsto, dok je honkonški Hang Seng oslabio blagih 0,18 odsto.

Oštar pad, od 1,57 odsto zabeležio je australijski S&P/ASX 200.

Od vodećih berzi u regionu pozitivni rezultat zabeležio je južnokorejski KOSPI koji je u utorak dobio na vrednosti 0,62 odsto.

Lošiji makroekonomski podaci iz Japana ukazuju na usporavanja rasta treće po veličini svetske ekonomije. Potrošnja domaćinstava je porasla u odnosu na godinu dana ranije, ali manje nego što se očekivalo. Stopa zaposlenost koja je u martu porasla 0,1 odsto nije ispunila očekivanja investitora.

“Iako se broj radnih mesta popravio, nije dovoljno da bi ispunio očekivanja Centralne banke Japana, što bi moglo da navede BoJ da dodatno snizti kamatnu stopu na depozita sa postojeći -0,1 odsto, na minus 0,2 odsto, kako bi podstakla privredu”, mišljenja je Bill Adams, ekonomista u “PNC Financial Services Group”.

Cena nafte u padu

Loše na tržište utiče i pad cena nafte drugi dan zaredom. Cena barela na londonskom tržištu pala je jutros još 0,7 odsto, na 40,01 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,6 odsto, na 39,16 dolara.

Oprez na tržištima vlada i zbog neizvsnosti u vezi kamata u SAD-u. U fokusu ulagača u utorak će biti govor predsednice Fed-a Janet Yellen. Danas popodne predsednica Federalnih rezervi Janet Yellen će izložizi svoje mišljenje o ekonomiji SAD i monetarnoj politici. Investitori se nadaju da će iz njenog govora moći zaključiti da li će i kada Fed povećati kamatne stope.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Agencije
Previous Wall Street: Oprezna trgovina, čeka se mišljenje predsednice Federalni rezervi
Next Snažan rast tržišta nekretnina u Mađarskoj: Potražnja za manjim stanovima

You might also like

Svetske berze

Bitcoin stabilan oko 455 dolara

Cena bitconina protekle nedelje se, uz skroman obim trgovanja, kretala između 450$ i 460 dolara. Digitalna valuta je najviši nivo dostigla u ponedeljak kada je vredela 464,21 dolara, da bi

Energetika i naftna industrija

Niske temperature podigle cene struje u Evropi

Cene električne energije u Evropi skočile su na najviši nivo u gotovo deset godina pošto je nezapamćeni talas hladnoće suzio isporuke potpomognut zastojima u radu elektrana i štrajkovima radnika.

Berza

Produktna berza: Trgovao samo onaj ko mora, kukuruz i ove nedelje bio jedina roba kojom se prometovalo

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio 350 tone robe, finansijske vrednosti 6.006.000,00 dinara, što je skoro upola manji promet u odnosu na prethodnu, skromnu,