Privatizacija Luke Novi Sad, treći pokušaj

Privatizacija Luke Novi Sad, treći pokušaj

Luka Novi Sad jedina je preostala međunarodna luka u našoj zemlji u državnom vlasništvu. Iako je pokrajinska vlada protiv prodaje a rukovodstvo ne daje komentare, upućen je poziv zainteresovanim investitorima.

Iako je pre nekoliko godina Vlada odlučila da lučku infrastrukturu izuzme iz privatizacije, Ministarstvo privrede poziva zainteresovane investitore da do 30. marta dostave pismo o namerama.

Iako je jedina međunarodna luka, od ukupno 11, u državnom vlasništvu, Luka Novi Sad uspešno igra tržišnu utakmicu. Ne dobija subvencije već uplaćuje deo dobiti u budžet, nema viška zaposlenih, a iz godine u godinu ima sve više posla – kažu, godišnje pretovare milion tona robe, kao ostalih 10 privatnih luka zajedno.

Do sada su bila dva neuspešna pokušaja prodaje Luke Novi Sad, a šta o ovom trećem misle, zaposleni i direktor nisu želeli da govore.

  • Prodaja 2009. nije uspela jer su joj se usprotivile sve političke stranke u Pokrajini.
  • Drugi pokušaj, 2013. godine, završen je smenom rukovodstva Luke.
  • Pre mesec dana repubička vlada je ponovo pokrenula proces prodaje.

Vasin: Zemljište u centru grada

Foto: Miroslav Vasin, 1080.plus

Foto: Miroslav Vasin, 1080.plus

“Ne treba je privatizovati zbog toga što postoji opasnost da se pretvori u drugu namenu. To je zemljište koje se nalazi u centru grada, ne treba je privatizovati zbog toga što se cela koncepcija razvoja Srbije zasniva na dunavskoj strategiji, potrebno je da država upravlja tim resursom”, rekao je pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin.

S obzirom na poslovanje drugih luka, privatizacija novosadske luke ne mora biti loša, kažu upućeni.

“Treba voditi računa da kupac bude iz lučke delatnosti, kako bi imao interes da nastavi tu delatnost”, rekao je profesor ekonomije Aleksandar Vasiljević.

Ministarstvo ćuti

Ko bi da kupi novosadsku luku i da li ima zainteresovanih, u Ministarstvu privrede ne otkrivaju.

Foto: Željko Sertić

Foto: Željko Sertić

Ministar privrede Željko Sertić rekao je da strateški partner u Luci Novi Sad kao i u drugim lukama može da bude operator, ne može da bude vlasnik zemlje ili infrastrukture, to je definisano zakonom i građani mogu da budu mirni.

“A da li ćemo se i kada odlučiti za dogovor s nekom od potencijalnih zainteresovanih kompanija, to ćemo videti u nekom narednom periodu, to nije tema”, kaže Sertić.

Iako nisu želeli pred kameru, predstavnici Luke pokazali su ekipi RTS-a nove mašine, vagu, sonde, uređena skladišta, posebno ono koje spremaju za američki “Lir”, koji bi trebalo da se useli za desetak dana i organizuje proizvodnju dok ne završi gradnju fabrike.

Izvor: RTS.rs
Previous Kuvee sakupio 6 miliona za pametnu vinsku bocu
Next Veštačka inteligencija nije baš tako napredna

You might also like

Saobraćaj

Crna Gora raspisala međunarodni tender za izgradnju žičare od Kotora do Cetinja

Crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je međunarodni tender za izgradnju žičare od Kotora preko Lovćena do Cetinja, koja bi s 14,7 kilometara bila najduža na svetu.

Transport

Duplo više letova na liniji Beograd – Amsterdam

Transavia povećava broj letova od Amsterdama do Beograda sa tri na šest već sredinom zimske sezone.

Kompanije

Halkbank: Dobit u prvih šest meseci 202 miliona dinara

Beogradski Halkbank (CCNB) objavio je šestomesečne rezultate poslovanja koji su doneli rast profitabilnosti u osnovnom biznisu, istina, u velikoj meri zahvaljujući prvom tromesečju.