Kurdska PKK najavljuje prolećnu ofanzivu u Turskoj sa “novom taktikom i strategijom”

Kurdska PKK najavljuje prolećnu ofanzivu u Turskoj sa “novom taktikom i strategijom”

Komandant Radničke partije Kurdistana (PKK) Riza Altun najavio je prolećnu ofanzivu u Turskoj sa “novom taktikom i strategijom”.

Suosnivač PKK je, u izjavi bečkom dnevniku „Kurir“, rekao da su teroristički napadi u Turskoj posledica politike predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana.

“Politika Erdogana došla je do tačke sa koje nema izlaza. On je nakon izbora u Turskoj rekao da ne postoji kurdsko pitanje i time odbacio sve mogućnosti za postizanje mira. On smatra da može pobediti samo ako bude sejao antikurdska i rasistička osećanja“, smatra Altun.

On je istakao da Turska vodi otvoreni rat protiv Kurda, koji su uprkos represiji pokušali da uspostave lokalnu upravu u opštinama i selima što je Erdogan iskoristio za napad.

“PKK se nije mešala u taj konflikt. Otpor dolazi od mladih i drugih delova društva. PKK do sada nije bila umešana. Međutim kao snage odbrane ne možemo da ostanemo skrštenih ruku. Smatramo da je odbrana naših ljudi i zemlje naša istorijska odgovornost” poručio je Altun.

On je rekao da je PKK već uputila svoje borce u Tursku i da će učiniti sve što je potrebno u predstojećem ratu, koji je, prema njegovim rečima, nametnut Kurdima.

“Početkom proleća ćemo promeniti naš položaj u tom ratu i primenićemo nove taktike i strategije. To činimo jer nemamo alternativu. Tokom zime su brojni gradovi Kurdistana uništeni i politički je ugušen sav prostor za ispoljavanje demokratske kritike. Možemo samo da se predamo ili da pružamo otpor,” dodao je jedan od vođa PKK.

Altun je kazao da je PKK spreman da uspostavi odnose sa svim zemljama koje su zainteresovane za rešenje kurdskog pitanja, napominjući da tu nije reč o udruživanju sa zemljama koje su u rivalstvu sa Turskom.

On je istakao da PKK traži demokratizaciju država i regionalno samoopredeljenje, dodajuć da aktuelni predlog za Siriju, koji bi mogao da bude federalni sistem, predstavlja možda najbolji model za rešenje kurdskog pitanja.

Izvor: Kurier/Tanjug
Previous Vrhovni sud Izraela poništio sporazum o eksploataciji gasa u Mediteranu
Next Tužba protiv VW zbog lažne kampanje ekoloških dizel vozila

You might also like

Geopolitika

Donald Tramp “išamarao” Nemačku

Donald Tramp, novoizabrani predsednik SAD, nije štedeo Nemačku u intervju za “Bild” i “Times” – od kritike zbog izbegličke politike, preko dominacije u EU, pa sve do pretnje nemačkim proizvođačima

Geopolitika

Libija: Sirt pod kontrolom provladinih snaga

Libijske snage preuzele su danas potpunu kontrolu nad Sirtom, gradom koji su držali džihadisti Islamske države, saopštili su zvaničnici.

Geopolitika

Novo ime Makedonije je “Republika Severna Makedonija”

Republika Severna Makedonija je novo ime bivše jugoslovenske republike oko kojeg su se složili premijeri Alexis Tsipras i Zoran Zaev, tvrde grčki mediji.