Foklandska ostrva u pomorskom teritorijalnom pojasu Argentine

Foklandska ostrva u pomorskom teritorijalnom pojasu Argentine

Argentinska vlada pozdravila je u utorak odluku komisije UN koja je odobrila da Argentina proširi svoje teritorijalne vode, koje od sada uključuju i Foklandska ostrva oko čijeg suvereniteta postoji spor između Buenos Ajresa i Londona.

Komisija UN o kontinentalnim granicama odobrila je zahtev Argentine upućen 2009. godine da uključi Foklandska ostrva u svoj pomorski teritorijalni pojas. Argetinski kontinentalni deo teritorije povećan je za 1,7 miliona kvadratnih kilometara, navodi se u izveštaju komisije.

Komisija UN za granice epikontinentalnog pojasa odobrila je predlog Argentine da granicu svoje pomorske teritorije fiksira na udaljenosti od 200 do 350 milja od obale.

Malvinska ili Foklandska osrtva nalaze se oko 480 kilometara od argentinske obale i 12.700 kilometara od Londona.

Oko suvereniteta nad Foklandskim ostrvima je 1982. godine vođen rat između Argentine i Velike Britanije. Argentina je izgubila rat, ali ta ostrva i dalje smatra svojom teritorijom.

Arhipelag ima oko 200 ostrva i nalazi se pod upravom britanske krune.

Oko 3.000 stanovnika tih ostrva izjasnilo se za britanski suverenitet na referendumu organizovanom 2013. godine.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Agencije
Previous Snažan rast tržišta nekretnina u Mađarskoj: Potražnja za manjim stanovima
Next NATO borbene jedinice presrele Šojguov avion

You might also like

Geopolitika

Brexit štetan za poslovno okruženje

Mnoge velike investicije trenutno su odložene u Londonu zbog nesigurnosti koju donose pregovori o Brexitu, zbog čega Britanija treba da se založi za što brže razjašnjenje situacije, rekao je danas

Geopolitika

Sirija: Vladine snage preuzele potpunu kontrolu nad starim delom Alepa

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je danas da su sirijske snage preuzele potpunu kontrolu nad starim delom Alepa, koji su držali pobunjenici.

Geopolitika

Kina upozorila na opasnost direktne konfrontacije u Južnom kineskom moru

Kineski ministar odbrane Čang Vanćuen upozorio je na opasnost da zategnuta situacija na Južnom kineskom moru preraste u direktnu konfrontaciju i pozvao vojsku, policiju i stanovništvo da budu spremni da