Bankari sa Wall Streeta objašnjavaju zašto je IPO tržište presušilo – i kada će se oporaviti

Bankari sa Wall Streeta objašnjavaju zašto je IPO tržište presušilo – i kada će se oporaviti

U tekućoj godini se realizovalo manje IPO ugovora sa najmanjom vrednošću od perioda posle finansijske krize 2009. godine.

U SAD je bilo samo devet inicijalnih javnih ponuda ove godine, putem kojih je sakupljeno 1,2 milijardi dolara, podaci su Dealogic-a. Tokom istog perioda prošle godine bilo je 33 ugovora vrednih 5,5 milijardi dolara, i 59 ugovora vrednih 10,1 milijardi dolara tokom istog perioda 2014.

Ni jedna ovogodišnja ponuda nije bila iz tehnološkog sektora.

Najslabiji kvartal od ’09

Prvih šest kompanija koje su izašle na tržište ove godine sakupile su 521 milion dolara, u poređenju sa prošlogodišnjih 32 kompanije koje su sakupile 4,8 milijardi dolara, podaci su Bloomberga. Akcije u ovim kompanijama su se povratile nakon što se u poslednjih nekoliko sedmica povratio apetit investitora. Pogledajte njihove performanse.

ft

Šta se tačno dešava?

Business Insider je razgovarao sa nekoliko bankara iz najbolje rangiranih kuća za tržište kapitala. Oni sugerišu da se usporavanje dešava najviše zbog neobične volatilnosti tržišta koja je počela pred kraj 2015. U ovom periodu tipični IPO investitori hedž i investicioni fondovi pokazuju nespremnost da preuzmu rizik novih akcija.

Da bi privukle investitore, kompanije bi morale da ponude veći popust na svoje javne ponude. One koje to mogu da priušte, čekaju dok se tražnja ne oporavi.

Većina bankara sa kojima je razgovarao Business Insider, očekuju povratak aktivnosti na proleće, naročito tehnološkog i potrošačkog sektora. Još veći oporavak očekuju u drugoj polovini godine, kada tržište nastavi da se stabilizuje.

Peter Lyon, partner iz Goldman Sachsa

Lyon očekuje da se IPO tržište oporavi u narednih nekoliko meseci, ali u početku samo na momente. Stoga njegov tim upozorava klijente da budu spremni.

“Savetujemo klijente da se odmah pripreme ukoliko im treba likvidnost ili novi kapital, jer će poboljšanje sentimenta među investitorima i apetit za rizikom otvoriti prozor i za primarne i za sekundarne emisije”, kazao je Lyon za Business Insider.

On kaže da su tržišta počela da se stabilizuju a da će prve inicijalne javne ponude biti iz sektora tehnologije, medija, telekomunikacija ili potrošačkog sektora.

“Kada prvih nekoliko transakcija postavi dobru cenu i obavi trgovanje, mislim da će to pokrenuti veću grupu prospektivnih izdavača da izađu na tržište”, kazao je on.

Paul Donahue – šef američkog tržišta kapitala u Morgan Stanley-u

Foto: IPO

Foto: IPO

Donahue kaže da je ono što se trenutno dešava potpuno normalno. “IPO aktivnosti rastu i opadaju. U poslednjih 30 godina pet puta se desilo da se IPO aktivnost značajno uspori, kako bi se posle toga oporavila”, kazao je on za Business Insider.

On očekuje oporavak već u aprilu.

“Već u aprilu ćemo videti prvi test snage IPO tržišta”, kazao je Donahue. On dodaje da će ovo tržište ne samo pokazivati znakove života, već će ponuditi nekoliko investicionih prilika na kupovnoj strani.

Anthony Kontoleon — generalni direktor sindikata tržišta kapitala u Credit Suisse

Kontoleon pita zašto rizikovati ulaganjem u nešto što ne poznaješ, kada već imaš postojeći portfolio? Osim toga, visoko kapitalizovane kompanije su nadmašile one sa malom ove godine. IPO kompanije pretenduju da budu nisko kapitalizovane, pa trenutno ne predstavljaju atraktivnu investiciju.

“Uistinu ne mislim da je voda hladna, ali ako niste vrlo uvereni u sentiment investitora, da li uskačete ili samo čekate dok se ne pojave jači signali i podaci sa tržišta?”

Ovi izdavači žele da znaju da su investitori uzbuđeni da kupe njihove akcije, pa će biti strpljivi koliko god mogu. Bolje kapitalizovane kompanije imaju luksuz da čekaju.

Andy Sanford – direktor tržišta kapitala u Wells Fargo

Sanford ističe dve mere koje bi pomogle boljem prihvatanju IPO kompanija.

Jedna je tržišna volatilnost.

“Investitori na tržištu kapitala mrze neizvesnost.”

Druga je da li bilo ko zarađuje novac na ovim javnim ponudama kao hartijama od vrednosti? To nije bio slučaj od prošle jeseni, kaže on. Ove godine ima jedna dovoljno podataka – dovoljno ugovora – da se izmeri da li se IPO ponašaju kao hartije.

“Ljudi su postali obazriviji i konzervativniji u smislu ulaganja u IPO, i sve je manje pokretača koji tera ljude da ulažu”, kaže Sanford.

Ali pošto je proleće trenutak kada više kompanija izlazi na tržište nego zimi, možda ćemo uskoro videti povećanu aktivnost. Sanford misli da će se to dešavati postepeno.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Veštačka inteligencija nije baš tako napredna
Next Dinar ojačao prema evru i dolaru

You might also like

Berza

Beogradska berza: Prekinut pozitivni niz, Sojaprotein među retkim dobitnicima

Šestodnevni uzlazni trend beogradskog tržišta akcija je prekinut, a gro današnjeg prometa ponovo su zauzele državne obveznice.

Berza

Wall Street: Indeksi zabeležili veliki rast

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi snažno porasli, pa je S&P 500 odskočio s najnižeg nivoa u dva meseca, a najviše su porasle cene akcija u bankarskom i

Berza

Wall Street: Indeksi porasli nakon objave zapisnika Fed-a

Na Wall Streetu su u srijedu cene akcija porasle, nakon što je zapisnik s poslednje sednice čelnika Feda pokazao da viša inflacija ne znači nužno i ubrzanje tempa povećanja kamatnih