Rekonstrukcija Slavije počinje 15. juna

Rekonstrukcija Slavije počinje 15. juna

Obnova Trga Slavija počeće do sredine juna, a tender će biti objavljen sutra na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Otvaranje ponuda biće 12. maja. Istovremeno sa tenderom za rekonstrukciju Trga Slavija i Bulavera oslobođenja, od Slavije do Autokomande, Direkcija za gradđevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisaće i javni konkurs za izgradnju fontane.

Rok za završetak čitavog posla je 155 dana, rekao je Vesić i dodao da, ako sve prema planu krene oko 15. juna, trebalo bi da bude završeno oko 15. novembra, objavljeno je na portalu Beoinfo.

“Posao mora da bude urađen hirurški precizno, u najkraćem mogućem roku i uz najmanje moguće smetnje ljudima. Sve je islanirano da izgradnja fontane ne ometa radove na Slaviji. Vrednost tendera za monumentralnu česmu i prostora oko nje je 1,8 miliona evra, dok će oko devet miliona evra koštati radovi na Trgu Slavija i Bulevaru oslobođenja”, kazao je Vesić.

Pravac od Makenzijeve ka ulicama Kralja Milana i Beogradskoj biće prohodan sve vreme obavljanja radova jer će na prostoru gde je sada smeštena služba “Parking-servisa” biti izgrađena privremena saobraćajnica.

foto: ugugo.com

foto: ugugo.com

U ostalim delovima Slavije i Bulevara oslobođenja saobraćaj će biti prekidan što je manje moguće. Kako bi sve proteklo bez problema biće oformljena i posebna radna grupa koja će svakoga dana biti u kontaktu sa izvođačima radova.

“Jedostavno, na Slaviji ne sme da se desi ni jedna greška kakva se dešavala na tenderu za Ulicu vojvode Stepe. Za nas je Slavija najvažniji projekat koji se radi jer je to najzahtevnija rekonstrukcija zbog saobraćaja i činjenice da ovim potezom dnevno prođe između 70 i 80 hiljada pešaka. Predviđena su četiri međuroka i u svakom od njih onaj ko izvodi radove moći će da dobije nagradu ako završi ranije ili kaznu ako dođe do kašnjenja. Uslovi tendera su oštri kako bismo dobili izvođača koji može da završi posao. Ako se radovi ne završe za 155 dana predviđeni su penali, a ako se rekonstrukcija okonča ranije izvođači dobijaju bonuse”, objašnjava Vesić.

Tender za nadzor radova već je raspisan i u drugi krug ušlo je osam kompanija medju kojima ima i velikih svetskih firmi.

Rekonstrukcija Slavije i Bulevara oslobođenja će se raditi bukvalno danonoćno. Mašine će biti u pogonu sve do 22 sata, a ukoliko budu želeli, izvođači će moći da zatraže i dozvolu za noćni rad i tako preduprede eventualno kašnjenje.

Velelepna fontana u centralnim delu trga neće ugrožavati vozače u slučaju jakog vetra. Ona će imati ugrađene senzore koji će reagovati na vetar i u skladu sa njegovom jačinom biće regulisana visina mlaza vode.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Alrosi odobreno otvaranje filijale u Vladivostoku
Next Povišen nivo opasnosti: Izrael pozvao svoje građane da napuste Tursku

You might also like

Društvo

SSSS: Rast plata u Srbiji doprineo bi ekonomskom razvoju

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) upozorio je da su radnici u Srbiji potpuno osiromašeni i degradirani, da je radni angažman sve nesigurniji, a život sve nestabilniji i neizvesniji.

Tema dana

Vučić odgovorio Izetbegoviću: Tolerisaćemo pretnje, jer ne znam alternativu

Premijer Aleksandar Vučić odgovorio je na najave Bakira Izetbegovića da će BiH pokrenuti reviziju postupka po tužbi protiv Srbije za agresiju.

Društvo

U Luksemburgu prosečna plata viša od 4.000 evra

Luksemburg ima samo 600.000 stanovnika, ali sa BDP-om po stanovniku od oko 110.000 dolara, najbogatija je zemlja u EU i jedna od najbogatijih na svetu.