Kineski podaci i slabiji jen podstakli trgovinu na azijskim berzama

Kineski podaci i slabiji jen podstakli trgovinu na azijskim berzama

Cene akcija na azijskim berzama u ponedeljak su porasle podstaknute optimističnim ekonomskim podacima iz Kine objavljenim tokom vikenda.

Indeks kineske berze Shanghai Composite porastao je 0,48 odsto. U Tokiju, Nikkei indeks je ojačao 0,77 odsto, a TOPIX 1,16 odsto.  Južnokorejski KOSPI je zatvorio u blagom minusu od 1,27 poena, odnosno 0,06 odsto.

Berze u Australiji i Hong Kongu su u ponedeljak bile zatvorene zbog uskršnjih praznika.

U nedelju je kineski Državni zavod za statistiku objavio podatak da je dobit glavnih kineskih industrijskih kompanija u prva dva meseca porasla je za 4.8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

He Ping, funkcioner odeljenja za industriju pri kineskom državnom zavodu za statistiku navodi je da je dobit rasla zbog rasta prodaje i umerenog pada cena proizvoda.

Analitičari Goldman Sachs su optimisti u pogledu industrijskog rasta u Kini i očekuju oporavak rasta proizvodnje u martu i jači rast u drugom kvartalu ove godine.

Akcije u Tokiju podržao je rast vrednosti dolara u odnosu na jen, nakon što su u petak objavljeni podaci o rastu američkog BDP-a od 1,4 odsto u poslednjem kvartalu 2015. Analitičari su očekivali rast od 1 odsto. Snažniji dolar podržava japanske izvozno orjentisane kompanije.

Dolar je jutros ojačao 0,3 odsto prema japanskoj valuti na 113,44 jena. U poslednjih sedam dana dolar je prema jenu ojačao 1,8 odsto.

U odnosu prema evru vrednost dolara je danas skoro nepromenjena, na 1,16 dolara za evro.

Izvor:Agencija

Previous Srbija: Prosečna plata u februaru 44.450 dinara
Next Alrosi odobreno otvaranje filijale u Vladivostoku

You might also like

Berza

Dinar stabilan, NBS i danas intervenisala prodajom evra

Vrednost dinara prema evru u petak će biti približna današnjoj i zvanični srednji kurs će iznositi 123,7821 dinara za evro.

Najvažnije vesti

Skupština akcionara NIS-a donela odluku o isplati dividendi

Skupština akcionara Naftne industrije Srbije je na danas održanoj redovnoj sednici donela Odluku o raspodeli dobiti za 2015. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti ovog društva.

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina, funta pod pritiskom

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, dok je britanska funta pod pritiskom jer su ulagači suzdržani uoči predstavljanja plana premijerke Therese May o izlasku Britanije iz Evropske unije.