Beogradska berza: Blagi pad indeksa, najveći gubitnik Galenika Fitofarmacija

Beogradska berza: Blagi pad indeksa, najveći gubitnik Galenika Fitofarmacija

Početak trgovačke nedelje obeležila je nevelika investiciona aktivnost uz blagi pad berzanskih indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 7,8 miliona RSD (63,6 hiljada EUR), dok je indeks Belex15 u oslabio 0,7% na 604,6 poena.

Najprometnija akcija bila je AIK banka (AIKB) koja je zabeležila realizaciju u visini od 1,3 miliona RSD po prosečnoj ceni od 1.830 RSD, dok su prioritetne akcije ove banke (AIKBPB) registrovale promet od 1,3 miliona RSD, bez promene cene u odnosu na prethodno trgovanje. Na vanrednoj skupštini akcionara AIK-a, održanoj u petak, 25. marta, usvojen je prinudan otkup akcija od manjinskih akcionara, koji će biti sproveden po ceni iz ponude, a koja za obične akcije glasi 1.800 RSD.

Akcije Halkbanke iz Čačka (CCNB) ostvarile su promet od 1 milion RSD, uz blagi rast cene od 0,9% na 5.350 RSD. Naftna industrija Srbije (NIIS) već drugi dan beleži negativan trend, danas je registrovan pad od 0,9% na 586 RSD uz realizaciju od 0,6 miliona RSD.

Snažan rast zabežile su akcije valjaonice alumunijuma Impol Seval iz Sevojna (IMPL) od 25% na 1.212 RSD uz promet od 0,1 milion EUR. Ova kompanija je ostvarila rekordne finansijske rezultate u prošloj godini: poslovni prihod je dostigao 13,6 milijardi RSD (rast od 13,3%), dok je neto dobitak iznosio 902,3 miliona RSD u odnosu na tek devet miliona RSD u 2014. godini.

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) oslabio je 1,3% na 966 RSD uz mizeran promet, dok je Galenika Fitofarmacija (FITO) predvodila gubitnike padom od 5,5% na 2.316 RSD uz neveliki promet.

Obveznica stare devizne štednje, A2016, zabeležila je promet od 1 hiljade EUR uz prinos od 4,63%.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Impol Seval ostvario rekordan rezultat u 2015, dobit 902 miliona dinara
Next Firma za otkup sekundarnih sirovina jedina ponudila da kupi Zrenjaninsku pivaru

You might also like

Berza

Evropske berze stabilne na početku nedeljnog trgovanja

Na većini evropskih berzi cene su akcija u ponedeljak ujutro blago porasle, nakon oštrog pada prošle nedelje, a trguje se oprezno zbog neizvesnosti u vezi poreske reforme u SAD-u.

Svetske berze

Azijske berze: Prekid pozitivnog niza nakon šest dana rasta

Na azijskim berzama indeksi su pali nakon šest dana uzastopnog rasta, jer su ulagači odlučili da povuku deo zarade nakon snažnog rasta tehnološkog sektora, dok je dolar blago oslabio.

Svetske berze

Wall Street: Indeksi opet na rekordnim nivoima, banke najveći dobitnici

Ublažavanje zakonskih propisa u sektoru finansijskih usluga i podaci sa tržišta rada podstakli su u petak rast indeksa na američkim berzama do novih rekordnih visina.