Air Serbia u maju dobija prvi široko-trupni Airbus A330

Air Serbia u maju dobija prvi široko-trupni Airbus A330

Air Serbia će u maju dobiti prvi  široko-trupni avion Airbus A330 sa 254 mesta, koji će se koristiti na direktnim letovima do SAD, najavio je generalni direktor Dane Kondić.

Flota srpskog avioprevoznika će se uvećati u junu i avionom  bombardier CRJ-900 koji će Air Serbia privremeno dobiti od Adrie airways.

“Naš primarni fokus u 2016. je na pokretanju prekookeanskih letova za SAD. To je značajan događaj koji zahteva puno planiranja i resursa kako bismo bili uspešni i kako bismo Srbiji doneli trgovinske i turističke prednosti”, rekao je Kondić za Nacionalnu poslovnu reviju, čiji su osnivači Privredna komora Srbije i Ekonomski institut.

On je naglasio da Air Serbia trenutno ima u svojoj floti dobru kombinaciju od 20 mlaznih i turboprop aviona.

Kako kaže, početak prekookeanskih letova za Njujork je znacajan za aviokompaniju, ljude i za državu Srbiju.

“Budući da će to biti jedina non-stop usluga iz regiona ka SAD očekujemo veliku potražnju za avio-prevozom iz zemalja bivše Jugoslavije. To je dobro za poslovanje, jer može da ojača naše čvorište na aerodromu Nikola Tesla i da generiše značajne prihode. To će biti prva direktna veza između Srbije i SAD od 1992. godine i za oko 200.000 žitelja iz dijaspore u regionu obezbediće najbržu vezu”, naveo je Kondić.

Prošle godine srpskom aviokompanijom je letelo 2,55 miliona putnika, što predstavlja povećanje od 11 procenata u odnosu na 2014. godinu, kada su prevezena 2,3 miliona putnika.

To nam je velika motivacija kada vidimo da svake godine sve više ljudi bira da leti sa nama, kazao je Kondić.

foto: novosti.rs

foto: novosti.rs

Air Serbia je 2014. godinu završila sa profitom od 2,7 miliona evra, a Kondić kaže da su finansijski rezultati u 2015. trenutno predmet revizije međunarodne revizorske kuce KPMG i da će biti objavljeni u narednih nekoliko nedelja.

“Početkom marta smo objavili rezultate poslovanja za 2015. godinu i oni su dobri i pokazuju veliki rast u odnosu na 2014. godinu. Na primer, naša prosečna iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika povećana je za četiri procentna poena – na 71 procentni poen”, rekao je Kondić.

Obim kargo prevoza u 2015. godini uvećan je za 39 procenata u odnosu na 2014. godinu, na 3.756 tona, a sigurni smo da će se ovaj uzlazni trend nastaviti, ističe Kondić.

“Ove godine ćemo dobiti svoj prvi širokotrupni Airbus A330 koji nudi znatno veći kapacitet prostora za skladištenje robe u poređenju sa uskotrupnim modelima A319s i A320s sa jednim prolazom, tako da ima dosta potencijala za prevoz većih količina robe”, naveo je čelnik Er Srbije.

Kada je reč o planiranom uvođenju letova za Sankt Peterburg,  Kondić navodi da je taj grad međunarodna metropola u pravom smislu te reči.

“U njemu postoji jaka poslovna osnova za uspostavljanje non-stop usluga. Osim populacije od pet miliona stanovnika i velike potražnje za point-to-point linijom sa Beogradom, mnogi poslovni i turistički putnici biće u mogućnosti da se povežu preko našeg čvorišta sa aerodroma Nikola Tesla sa gradovima na Balkanu i u južnoj Evropi”, rekao je Kondić.

On je podsetio da Air Serbia već leti za Moskvu i ima codeshare  sporazum sa Aeroflotom tako da može da gradi veliko tržišno prisustvo u Rusiji.

“Što se tiče vremena uvođenja leta, naš wet lease (avion sa posadom) sporazum sa avio-kompanijom Adria airways dozvoljava nam da opredelimo jedan avion A319, što nam pruža mogućnost da povežemo ovaj fascinantan ruski grad sa našim glavnim gradom”, kaže Kondić.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Zašto privrednik iz Nemačke investira u Srbiju?
Next Snapchat za 100 miliona dolara preuzima Bitstrips

You might also like

Kompanije

Apple predstavio najnoviji iPhone 7

Na svečanoj konferenciji u San Francisku direktor kompanije Apple Tim Cook  predstavio je iPhone 7 koji donosi nekoliko novih opcija.

Transport

Adria Airways preuzima Montenegro Airlines?

Adria Airways će pre kraja ove godine kupiti Montenegro Airlines, prenosi Tango Six analizu hrvatskog analitičara Alena Šćurica.

Turizam

Kotor druga kruzing luka u istočnom Mediteranu

Kotor je i ove godine izglasan među pet najpopularnijih kruzing luka u istočnom Mediteranu.