Američki dolar ojačao, britanska funta i zlato gubitnici nedelje

Američki dolar ojačao, britanska funta i zlato gubitnici nedelje

Američki dolar je protekle sedmice ostvario najveći nedeljni dobitak, podržan izveštajem o neočekivano snažnom rastu ekonomije SAD u poslednjem kvartalu 2015.

Ministarstvo trgovine je u četvrtak saopštilo da je američka privreda u četvrtom kvartalu 2015. porasla po godišnjoj stopi od 1,4 odsto, što je iznad očekivanja analitičara koji su predviđali rast od 1 odsto.

Snažniji rast privrede povećao je šanse da Fed već na sastanku u aprilu poveća kamatne stope, kako su protekle nedelje i svojim izjavama nagovestila bar četiri lidera regionalnih filijala američke centralne banke.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi 6 najznačajnijih svetskih valuta, na nedeljnom je nivou porastao 1,3 odsto.

U odnosu prema zajedničkoj evropskoj valuti dolar je za nedelju dana ojačao 0,9 odsto, na 1,1167 dolara za jedan evro.

Nakon što je nedelju dana ranije pala na najniži nivo od oktobra 2014. vrednost američke valute je prema japanskoj porasla 1,4 odsto, na 113,08 jena.

Na međunarodnom tržištu valuta najlošije rezultate u protekloj nedelji je ostvarila britanska funta koja je prema dolaru pala 2,4 odsto, što je posledica spekulacija da će teroristički napad u Bruxellesu povećati broj pristalica izlaska V.Britanije iz Evropske unije.

Foto:www.samaa.tv

Foto:www.samaa.tv

Snažniji dolar pritisnuo je cene robe. Tako je nafta posle više od mesec dana zabeležila prvi nedeljni gubitak. Pritisnuta rastom zaliha sirove nafte u SAD i neizvesnostima oko mogućeg zamrzavanja proizvodnje, “brent” nafta koja je međunarodni reper za cene tog energenta, oslabila je 2,37 odsto, na 40,44 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta pala 1,9 odsto na 39,46 dolara.

Cena zlata je protekle nedelje pala 3,43 odsto, na 1216,48 dolara za uncu, što je njezin najveći nedeljni pad od novembra. Od početka marta, cena zlata je oslabila 1,41 odsto, međutim, od početka godine vrednost unce zlata je porasla 13,04 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Srpski hemičari bakterijama čiste zemlju i vodu od zagađenja
Next Sirija: Ruska vojska će uklanjati mine u Palmiri

You might also like

Berza

Azijske berze: Indeksi pali, usporio rast kineskog BDP-a

Azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija pale jer su ulagače, ionako zabrinute zbog mogućih posledica trgovinskog rata između SAD-a i Kine, na oprez naveli podaci o usporavanju rasta kineske

Berza

Azijske berze: Indeksi pali zbog jeftinije nafte

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale, dok je dolar ojačao nakon što je još jedan zvaničnik Feda nagovestio da bi kamate u SAD-u mogle biti povećane pre nego

Banke i finansije

ECB najavila niske kamatne stope i u 2019.

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će kamatne stope ostati niske dobar deo naredne godine čak i kada se očekuje da američke Savezne rezerve podignu kamatne stope u narednim