Ukrajina demobilisala 45.000 vojnika

Ukrajina demobilisala 45.000 vojnika

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je ukaz o povlačenju u rezervne snage vojnika koji su bili pozvani tokom četvrtog talasa delimične mobilizacije, saopštila je predsednikova pres služba.

Želim da počnem sa prijatnom vešću za 45.000 vojnika, koji u teškim uslovima štite našu državu. Reč je o vojnicima takozvanog četvrtog talasa mobilizacije. Potpisao sam ukaz o demobilizaciji vojnika koji su na službu pozvani ukazom od 21. jula 2014. i 14. januara 2015. godine, saopštio je Porošenko tokom zasedanja Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, preneo je Sputnjik.

Prema njegovim rečima, taj ukaz ni na koji način neće uticati na visoki nivo odbrambene sposobnosti države, kao ni na smanjenje broja grupacija koje su na istoku države i kod krimskog suženja.

Praksa vojnih poziva regrutima ukinuta je u Ukrajini 2013. godine, kada je Kijev objavio da prelazi na politiku stvaranja profesionalne armije po ugovoru.

Ipak, odmah posle početka vojne operacije protiv žitelja Donbasa nezadovoljnih državnim prevratom u aprilu 2014. godine tadašnji vršiilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov potpisao je ukaz o obnavljanju vojnog poziva.

Izvor:Agencije
Previous Produktna berza: Značajan rast cene pšenice
Next Svetske berze: Prvi nedeljni pad cena akcija nakon duže vremena

You might also like

Geopolitika

Sirija: Kurdi se nadaju, ali ne veruju u ostvarenje svih želja

Učestvujući u borbama za Manbij, strateški važan grad na severu Sirije, Kurdi se nadaju da će im to pomoći da objedine svoje tri provincije u jednu celovitu teritoriju.

Geopolitika

Irak: Obustavljena ofanziva na Mosul, suniti traže međunarodnu istragu o ubistvu stotina civila

Predstavnici sunitskog bloka u parlamentu Iraka optužili su vladine snage da u vojnim operacijama ne biraju sredstva da pobede grupu Islamska država, i da im zaštita civilnog stanovništva nije prioritet.

Geopolitika

Kina poslala upozorenje po pitanju Južnog kineskog mora

Kina je danas poslala jasno upozorenje da će čuvati svoje interese na Južnom kineskom moru što bi, po mišljenju nekih pravnih stručnjaka, moglo da znači i da će strancima koji