Šta PKB nudi potencijalnom investitoru?

Šta PKB nudi potencijalnom investitoru?

Nakon propalog pokušaja privatizacije, Poljoprivredna korporacija Beograd očekuje novog strateškog partnera ili dodatno spuštanje cene. Iz Nezavisnog sindikata tvrde da je PKB potcenjen, a vrednost njegovog zemljišta ogromna.

Ministar privrede Željko Sertić kaže da će model privatizacije biti poznat za mesec dana.

foto: rs.n1info.com

foto: rs.n1info.com

“Još nemamo konačno rešenje. Vode se razgovori na relaciji Vlade Srbije i grada Beograda. Oluku o PKB-u očekujemo za oko 30 dana”, rekao je Sertić.

On je podsetio da u prvom pokušaju privatizacije nije bilo zainteresovanih iako je cena (154 miliona evra) bila spuštena na 50 odsto od vrednosti imovine (uz 100 odsto vrednosti zaliha, opreme i materijala).

Nezavisni sindikat PKB-A: Vrednost PKB-a potcenjena, zemljište najvrednije

Iako se između redova može pročitati da će drugog tenderskog kruga i sniženja cene ipak biti, u Nezavisnom sindikatu PKB-a ne misle tako.

Foto: Nikola Lazić, beogradskanedelja.rs

Foto: Nikola Lazić, beogradskanedelja.rs

Nikola Lazić predsednik ovog sindikata smatra da je vrednost preduzeća čak potcenjena.

“Smatramo da neće biti prodaje u drugom krugu. Čak i prva procenjena vrednost kapitala je bila bescenje. Po ovakvoj proceni ispada da hektar zemlje na Paliluli vredi dve, tri hiljade evra”, ističe Lazić. On ukazuje da je PKB prošle godine prodao kompanijama MPC i Lidl ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni (kod naselja Greda i Borča) za 700.000 evra po hektaru.

“Praktično od Pančevačkog mosta do Čente sva zemlja PKB-a je uz put i izuzetno je vredna”, kaže Lazić. Najvredniji kapital korporacije je poljoprivredno zemljište čija je vrednost kako smatra potcenjena, jer u ovoj zoni hektar poljoprivrednog zemljišta vredi od 10.000 do 14.000 evra.

Ša tačno od nekada ogromne imovine PKB-a država nudi potencijalnom investitoru?

U pozivnom pismu navodi se da je na prodaju samo deo stalne imovine korporacije. I pored ovakve formulacije, naš sagovornik tvrdi da je oglašena prodaja praktično svega što je moguće prodati. Osim 17.600 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta ponuđen je i celokupni stočni fond (oko 26.000 grla), mehanizacija, građevinski objekti i zemljište, Fabrika stočne hrane, Fabrika za doradu semena, infrastruktura…

Foto: pkb.rs

Foto: pkb.rs

“Praktično sve osim četiri hiljade hektara građevinskog zemljišta. Deo te zemlje je na levoj obali Dunava, kod Pupinovog mosta, gde će biti obilaznica, a deo u Surčinu”, kaže Lazić.

Prema njegovom mišljenju država bi trebalo da PKB ostavi u državnom vlasništvu i da posluje po tržišnim principima.

Ipak, bez obzira što zaposleni žele da im država i dalje bude poslodavac, dugovi ovog kombinata, koji je koncipiran da hrani Beograd, prema poveriocima dogurali su između 60 i 70 miliona evra.

Ogroman potencijal kombinata je farma krava muzara koja broji 8.500 grla i smatra se najvećom u Evropi. Sa nje se dnevno isporučuje oko 180.000 litara mleka ekstra klase. Firma ima obezbeđen siguran plasman u tri mlekare: Imleku, Šabačkoj mlekari i Laktalisu. PKB poseduje ukupno 21.500 goveda, 450 krmača, oko 1.500 ovaca i farmu koka nosilja. U sastavu korporacije je osam gazdinstava. Pokušaj Skupštine grada pre nekoliko godina da Al Dahri proda oko 5.000 hektara gazdinstva „7. juli” je propao. Ranije su privatizovana izdvojena preduzeća Frikom, Imlek i klanica Imes. Prodaju se i udeli PKB-a u preduzećima – Ekolab, PKB Agroekonomik – Institut za naučno istraživački rad i transfer tehnologije u poljoprivredi, Poljoprivredna avijacija i Veterinarska stanica PKB.

Izvor: Politika.rs, Tanjug.rs
Previous Svetske berze: Prvi nedeljni pad cena akcija nakon duže vremena
Next EU ne donosi odluku o prodaji Železare Smederevo

You might also like

Kompanije

Philips sa 25 odsto akcija ide u inicijalnu javnu ponudu

Holandski elektronski gigant Philips najavio je danas da će 27. maja konačno izaći sa dugo očekivanom inicijalnom javnom ponudom 25 odsto svojih akcija, putem koje se nada da može prikupiti

Berza

Skupština Metalca krajem aprila, predložena dividenda 80 dinara po akciji

Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) zakazao je redovnu skupštinu akcionara kompanije za 28. april, a kao dan akcionara i dan dividende je utvrđen 18. april.

Energetika i naftna industrija

Norveška: Čak 96 odsto ukupne električne energije iz vode

  Norveška je u februaru ove godine 96,3 odsto ukupne električne energije dobila radom hidroelektrana, saopštila je Kancelarija za statistiku Norveške.