Spoljnotrgovinska razmena: Srbija rast 5%, Vojvodina pad 11,1%

Spoljnotrgovinska razmena: Srbija rast 5%, Vojvodina pad 11,1%

Spoljnotrgovinska razmena Srbije ostvarila je rast od 5 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je Vojvodina u istom periodu ostvarila pad od 11,1 odsto.

Statističari su izračunali da je u januaru 2016. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije iznosila 1.923,7 miliona evra i da je za pet odsto veća nego u istom periodu lane. Uvozeno je robe u vrednosti od 1.074,7 miliona evra (rast za dva odsto), dok je vrednost izvoza premašila 849 miliona evra što je povećanje od 9,1 odsto u odnosu na januar 2014.

Deficit u iznosu od 225,6 miliona evra smanjen je za 18,1 odsto.

Spoljnotrgovinska razmena Vojvodine

Situacija je slična i kad je reč o spoljotrgovinskoj razmeni koju je ostvarila privreda Vojvodine.

Preciznije rečeno, spoljnotrgovinska razmena ovog dela Srbije ostvarena u januaru iznosi 533,2 milion evra, što je pad za 11,1 odsto nego u istom periodu prethodne godine. Vojvođanski izvoz u iznosu od 240 miliona evra smanjen je za 7,7 odsto, dok je vrednost uvezene robe premašila 293,2 miliona evra što je za 13,7 odsto manje nego lane. Deficit vojvođanske spoljnotrgovinske razmene, zabeležen u prvom ovogodišnjem mesecu, iznosio je 63,2 miliona evra i niži je za 20,6 odsto nego u januaru 2014.

Privreda srednjebanatskog regiona

Sve ove podatke uzeli su u obzir i stručnjaci zrenjaninske Regionalne privredne komore kada su poredili robnu razmenu privrede srednjeg Banata. Prema podacima RPK Zrenjanin za januar 2016. obim spoljnotrgovinske robne razmene srednjebanatskog regiona izražava se cifrom od 34,6 miliona evra i niža je za jedan odsto nego lane. U ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije ovaj region učestvuje sa 1,8 odsto, a u razmeni Vojvodine sa 6,49 odsto.

Privreda srednjebanatskog regiona u januaru je izvezla na strana tržišta proizvode u vrednosti od 18,3 miliona evra, dok je uvoz premašio 16,2 miliona evra. Ako analiziramo strukturu spoljnotrgovinskog prometa može se zaključiti da su najviše zastupljeni setovi provodnika za paljenje motornih vozila, zatim tekstilni proizvodi napravljeni od sintetičkih vlakana i proizvodi uljarske industrije. Na listi najvećih izvoznika našli su se DRÄXLMAIER, Modital, Banat Nova Crnja, Dijamant, Gece, Fulgar Ist, Van Drunen Farms, Fam Sečanj, Kolpa, Mehler Protective i Italtex intimo – objašnjava izvozne rezultate Momčilo Nikolčić, potpredsednik Privredne komore Zrenjanin.

Izvor: Danas.rs
Previous EU ne donosi odluku o prodaji Železare Smederevo
Next Protest udruženja "Efektiva": Sve države rešile problem osim Srbije

You might also like

Makroekonomija

Broj otvorenih radnih mesta proizašlih iz direktnih stranih investicija u Srbiji porastao 54 odsto

Srbija je šesta zemlja u Evropi po broju novootvorenih radnih mesta proizašlih iz direktnih stranih investicija (SDI) u 2016. godini, saopštila je danas revizorsko – konsultantska kompanija “Ernst & Young”.

Makroekonomija

Grčka se plaši ceha pada berzi, odlaže svoju aukciju

Grčka je odlučila da odloži ovonedeljnu aukciju za sedmogodišnje obveznice zbog previranja na međunarodnim finansijskim tržištima, rekli su zvaničnici. 

Makroekonomija

Drastično smanjene kineske investicije u SAD

Kineska ulaganja u SAD smanjila su se prošle godine za 35 odsto u odnosu na godinu ranije usled napetosti između dve zemlje , a pad je i veći ako se