Dušan Bajatović: U toku finansijsko restruktuiranje Srbijagasa

Dušan Bajatović: U toku finansijsko restruktuiranje Srbijagasa

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da je u toku finansijsko restrukturiranje Srbijagasa.

Srbijagas razmatra dva modela restruktuiranja dugova.

Prema jednom modelu, sav dug kompanije isplatiće se iz tekućih prihoda i budžeta Srbije. Prema drugom modelu, Srbijagas bi reprogramirao dugove na duži rok, “recimo dvadeset godina”, uz pomoć bankarskih pozajmica u saradnji sa Svetskom bankom.

Finansiranje gasovoda

On je dodao da će Srbijagas analizirati i sve buduće investicije i njihovu opravdanost.

“To uključuje i investiranje u nove gasovode od Niša do Beograda, jer je interkonekcija prema Bugarskoj potpuno besmislena ukoliko se ne urade dodatni kapaciteti za transport u Srbiji. Biće razmotrena i mogućnost da se i Srbiji da pomoć za finasiranje gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Sofija”, dodao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji nema potrebe u komercijalnom smislu za izgradnju drugog skladišta gasa koje bi bilo samo za domaće potrebe, ali bi to moglo da se razmatra ukoliko bi skladište bilo i za potrebe regiona, kao što je Bugarska, Hrvatska, ili za strateške rezerve Srbije.

“Naša je ideja da sve radimo u strateškoj saradnji sa Gaspromom, što ne isključuje saradnju i sa drugim kompanijama, bilo u izgradnji bilo i u vlasničkom smislu”, rekao je Bajatović.

Srbijagas ne kasni

Čelnik Srbijagasa navodi i da to preduzeće ne kasni sa programima koji su dogovoreni sa MMF, Svetskom bankom, Energetskom zajednicom i EK. On je demantovao kašnjenja i kazao da je priča o sankcijama EZ suvišna.

Foto: Janez Kopač, alternativci.com

Foto: Janez Kopač, alternativci.com

“Ne znam šta bih rekao i prokomentarisao oko izjava činovnika EK koje nisu utemeljene na faktičnom stanju”, kazao je Bajatović na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Sporazuma o naučno tehničkoj saradnji između Srbijagasa i ruske kompanije Gazprom.

On je istakao da je jasno rečeno da će dve novoformirane firme – Transportgas Srbija i Distribucija gas Srbija, početi da funkcionišu 1. jula ove godine i za to je Srbijagas spreman.

Izvor: Beta
Previous Yangon berza: Otvoreno prvo tržište kapitala u Mjanmaru, listirana samo jedna kompanija
Next Vučić: Bez podrške EU za Železaru, bićemo u ozbiljnom problemu

You might also like

Kompanije

BiH: Mikropreduzeća čine skoro 75 odsto firmi

U BiH je zaključno sa prvim polugodištem prošle godine bilo 35.700 firmi, od kojih 74,7 odsto spada u mikropreduzeća, 18,1 odsto je malih preduzeća, dok su 6,1 srednja, a samo

Kompanije

Fiat Crysler automobili u Poljskoj počinje proizvodnju benzinskih motora

U sklopu investicije koja je okarakterisana kao potvrda Fiatove posvećenosti razvoju poslovanja u toj zemlji automobilska kompanija Fiat Crysler automobili (FCA) će u svojoj fabrici u gradu Bjelsko-Bjala, na jugu

Kompanije

Objavljen poziv za koncesiju aerodroma “Nikola Tesla”

Vlada Srbije i Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu objavili su javni poziv za davanje koncesije za tu kompaniju u trajanju od 25 godina.