Da li je Philip Morris napravio sveti gral duvanske industrije?

Da li je Philip Morris napravio sveti gral duvanske industrije?

Svi proizvođači duvana bi želeli da razviju proizvod koji će smanjiti rizik od bolesti povezanih sa pušenjem. Philip Morris je unajmio čak 300 naučnika koji trebaju da dokažu da je njihov uređaj upravo to, sveti gral duvanske industrije.

Prošle godine je ovaj proizvođač duvana ostvario pad od 19 posto u prodaji cigareta. Philip Morris je svestan činjenice da se ljudi, naročito u razvijenom svetu masovno ostavljaju cigarete ili prelaze na “zdravije” alternative, i neće odustati od svog dela kolača.

Kompanija je unajmila tri stotine naučnika tražeći dokaz da iQOS može da smanji rizik od bolesti povezanih sa pušenjem.

Foto: tabaccounion.ru

Foto: tabaccounion.ru

Philip Morris je napravio uređaj iQOS koji košta 70 dolara. Strastveni pušači dobijaju svoju dozu nikotina grejanjem duvana umesto sagorevanja. Od novembra 2014. kompanija je postavila 10 radnji u Italiji i Japanu gde posetioci mogu da probaju Marlboro HeatStick-ove. Korisnici kažu da je ova naprava mnogo sličnija pušenju od e-cigareta i nudi snažniji osećaj.

U kompaniji se nadaju da će dokazati da je ova naprava zdravija alternativa pušenju.

Philip Morris je potrošio oko 2 milijarde dolara razvijajući alternative pušenju, uključujući sličan proizvod Heatbar koji se pojavio pre deset godina. Iz kompanije ne tvrde da je iQOS zdraviji od pušenja, on se prodaje sa upozorenjem da je najbezbednije da potpuno izbegavate duvan.

Kompanija je unajmila tri stotine naučnika tražeći dokaz da iQOS može da smanji rizik od bolesti povezanih sa pušenjem. U brošuri ovog uređaja stoji da emituje manje štetnih materija od cigareta i da su u toku klinička istraživanja koja porede rizike.

Komercijalna uspešnost ‘bezbednih’ cigareta

Prodaja e-cigareta čini samo 1 posto od 863 dolara vrednog tržišta duvana.

Da bi koristio iQOS, pušač ubacuje tubu duvana koja izgleda kao polovina cigarete u uređaj veličine deblje hemijske olovke. Duvan prijanja na metalnu oštricu koja greje na oko 500F, trećinu temperature potrebne da cigareta sagori, i na ovaj način obezbeđuje desetine udisaja. Ukus je sličan tradicionalnoj cigareti, i uređaj miriše na duvan, iako ispušta dosta manje mirisa od običnih cigareta. Uređaj se dopunjuje nakon svakog pakovanja od 20 štapića, koji koštaju 5 evra u Italiji, koliko treba izdvojiti i za kutiju klasičnog Marlboro-a.

Analitičari kažu da bi mogla da ostvari uspeh na tržištu jer daje bolji unos nikotina od e-cigarete i imitira ritual pušenja. Prodaja e-cigareta čini samo 1 posto od 863 dolara vrednog tržišta duvana, podaci su Euromonitora. Analitičari u  Wells Fargo predviđaju da bi ova zamena za cigarete Philip Morrisa mogla da zameni 30 odsto prodaje klasičnih cigareta na razvijenim tržištima do 2025. British American Tobacco namerava da prodaje sličan proizvod od druge polovine 2016.

Japan Tobacco prodaje sličan Ploom Tech, ali je Philip Morris dosta ispred konkurencije, kaže analitičar u Exane BNP Paribasu James Bushnell. Ovo je najbliže svetom gralu do kojeg je duvanska industrija došla, misleći na komercijalnu uspešnost ‘bezbednih’ cigareta, piše u njegovom izveštaju.

Foto: philip morris

Foto: philip morris

U Japanu je više od 100 hiljada pušača prešlo na iQOS, a Philip Morris je izvestio da je HeatStick dostigao 2,4 posto tržišta cigareta u Tokiju u januaru. Ove godine ova duvanska kompanija planira da se proširi na još dvadeset zemalja. Nedavno su predali aplikaciju u američkoj državnoj agenciji za zdravlje U.S. Food and Drug Administration da bi dobili dozvolu da ovaj uređaj stave labelu – niži stepen rizika.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Dinar stagnira, NBS juče prodala 15 miliona evra
Next Produktna berza: Značajan rast cene pšenice

You might also like

Banke i finansije

Na prodaju poslovni prostori Privredne banke Beograd

Agencija za osiguranje depozita kao stečajni upravnik Privredne banke Beograd, oglasila je prodaju nepokretnosti, javnim prikupljanjem ponuda.

Društvo

Plate u javnom sektoru od danas povećane za 10 i 5 odsto

Plate u javnom sektoru od danas će biti povećane za 10 odsto i za 5 odsto u administraciji, a penzije će biti povećane za 5 odsto.

Kompanije

Globalni Indeks Inovacija 2017. – Gde je Srbija? Gde si ti?

Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacije ICT Hub ugostiće svetskog eksperta za inovativne sisteme Dr. Draška Draškovića.