Yangon berza: Otvoreno prvo tržište kapitala u Mjanmaru, listirana samo jedna kompanija

Yangon berza: Otvoreno prvo tržište kapitala u Mjanmaru, listirana samo jedna kompanija

Mjanmar, donedavno Burma, je danas otvorio svoju prvu berzu na kojoj je listirana samo jedna kompanija, u nadi da bi taj potez mogao da pomogne privrednom rastu zemlje koja izlazi iz višedecenijske izolacionističke vojne vladavine.

Jangon berza (YSX) (Yangon-Rangun) je zvanično otvorena za trgovinu, dvadeset godina nakon što je prvi put osmišljena, uz zvonjavu zvona i klicanje poslovne elite koja je “gladna” investicija, izveštava agencija AFP.

Maung Maung Tein (Maung Maung Thein), direktor komisije za hartije od vrednosti Mjanmara, rekao je da je “veliki dan” za zemlju, koja sada napušta maleni klub država u kojima ne funkcionišu tržišta vrednosnih papira.

“Sada možemo ponosno i glasno da saopštimo svetu da više nismo zaostala zemlja”, rekao on okupljenim poslovnim liderima u obnovljenoj zgradi Jangon berze iz kolonijalnog doba, u centru istoimenog grada.

Buduća vlada mandatarke Suu Ći (Suu Kyi) će sledeće nedelje zameniti prelaznu vladu penzionisanih generala, koji su nadzirali petogodišnje političke i ekonomske reforme koje su vratile u život resursima bogatu zemlju sa 51 milion stanovnika.

Ipak, pred državom, koja još nema kreditni rejting i bori se sa ukorenjenom korupcijom i rasprostranjenim siromaštvom, nalazi se još dosta prepreka i izazova, ocenjuje francuska agencija.

Trgovanje na YSX berzi počela je samo jedna kompanija, First Myanmar Investment (FMI), jedna od najvećih firmi u zemlji s udelima u vazduhoplovstvu i zdravstvenoj industriji.

Sa sestrinskom firmom, Joma Stratedžik Holdings (Yoma Strategic Holdings), koja je kotirana na berzi u Singapuru, i sa oko 6.800 akcionara kroz “in-house” sistem, FMI već ima iskustva u trgovanje akcijama, što je retkost u Mjanmaru.

Akcije kompanije FMI počele su današnje trgovanje na osnovnoj ceni od 26.000 kjata po akciji (21,50 dolara).

Još nekoliko drugih kompanija je dobilo dozvolu za listiranje, uključujući Specijalnu ekonomsku zonu Tilava, iza koje stoji japanski kapital, ali one tek treba da završe pripreme za ulazak na YSX berzu.

Berza je trenutno otvorena samo za domaće investitore i kompanije, a postoje planovi da se u budućnosti omogući i učešće stranih firmi, navodi AFP.

Izvor:Tanjug
Previous Libijski haos: Vanredno stanje u Tripoliju
Next Dušan Bajatović: U toku finansijsko restruktuiranje Srbijagasa

You might also like

Berza

Novi rekordi na Wall Streetu, Dow Jones iznad 26.000

Na Wall Streetu su u sredu indeksi skočili na nove rekordne nivoe, pri čemu se Dow Jones po prvi put u istoriji probio iznad 26.000 bodova, jer ulagači s optimizmom čekaju

Najvažnije vesti

MAT: Dolar će i dalje rasti

Dolar će nastaviti da jača i u 2017, koliko to se ne može tačno proceniti, ali će to svakako promeniti tokove kapitala u svetu, izjavio je danas ekonomista Boško Živković.

Berza

Metalac kupio na berzi 3,5 procenata sopstvenih akcija

Kako se i pretpostavljalo nakon objavljene odluke za sticanje sopstvenih akcija na organizovanom tržištu, Metalac je bio najveći kupac akcija ove kompanije protekle sedmice na Beogradskoj berzi.