Vlada Srbije: Nećemo dozvoliti da se presuda Radovanu Karadžiću upotrebi protiv Republike Srpske

Vlada Srbije: Nećemo dozvoliti da se presuda Radovanu Karadžiću upotrebi protiv Republike Srpske

Nećemo dozvoliti da se presuda Radovanu Karadžiću upotrebi protiv srpskog naroda, poruka je Vlade Srbije nakon današnje sednice.

Vlada je u saopštenju navela da, nakon presude Haškog tribunala prvom predsedniku RS nije dozvoljeno bilo kakvo prebacivanje kolektivne krivice na pojedine narode zbog zločina koje su počinili pojedinci.

Čitajući saopštenje Vlade Srbije ministar pravde Nikola Selaković naveo je da svaki zločin mora da bude kažnjen, kao i bilo koji pojedinac koji je u njima učestvovao, ali da je nedopustivo bilo kakvo politizovanje i svaljivanje kolektivne krivice na pojedine narode zbog zločina koje su učinili ljudi sa imenom i prezimenom.

On je dodao da Vlada Srbije ne želi da reaguje na sadržaj i obrazloženje bilo koje pojedinačne presude Haškog tribunala, ali da, posle mnogo godina rada tog suda, ostaje gorak ukus zbog, kako je rekao, činjenice da oni koji su tvorci politike zločina prema Srbima “gotovo ni na koji način nisu kažnjeni”.

Selaković je istakao da ozbiljna i odgovorna politika Srbije prema sopstvenim građanima i pripadnicima srpskog naroda ma gde živeli podrazumeva i brigu o Srbima u Republici Srpskoj.

“Nikome nećemo dozvoliti da prvostepenu presudu protiv bivšeg predsenika RS upotrebljava kao razlog da prstom upire protiv nas i naših sunarodnika i jasno napominjemo da ova presuda ne može da bude upotrebljena s ciljem ugrožavanja slobode i opstanka našeg naroda u Republici Srpskoj”, rekao je Selaković.

Ministar je podvukao i da Vlada Srbije izražava duboko žaljenje za svim žrtvama ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije i da jednako osuđuje zločine koje su počinili pripadnici srpskih jedinica, kao što osuđuje zločine koji su učinjeni nad Srbima, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

“Politika pomirenja biće poltiika Vlade Srbije,a verujemo da će to biti politika i drugih vlada u regionu. Upravo zato Vlada Srbije smatra da je politika pravde kažnjavanja pripadnika samo jednog naraoda za zlocine koje su činili svi u stvari selektivna”, preneo je Selaković stav Vlade Srbije

Selaković je dodao i da je Vlada Srbije ponosna što je, kako je rekao, naš narod umeo da prepozna tuđe žrtve i da im se dostojanstveno pokloni, ali i da istovremeno žali zašto tako nešto u regionu nije mogao da učini i kada su u pitanju srpske žrtve.

Prema njegovim rečima srpski narod je miroljubiv narod koji želi da gleda u budućnost.

“Šta se dogodilo u prošlosti pripada prošlosti i ništa dobro neće nastati ni za Srbiju niti za bilo koju drugu državu u regionu ako vreme i energiju budemo trošili na pokušaje da utvrdimo ko je u prošlosti bio u pravu a ko nije”, rekao je Selaković.

On je podvukao i da uprkos izazovima, žaljenju i razočaranju ozbiljna i odgovorna Srbija nedvosmisleno ostaje posvećena politici života, stabilnosti i mira.

“Samo takva politika moze i mora da bude naša najsnažnija karta za budućnost, budućnost u kojoj sa svojim susedima delimo mnogo više zajedničkog, u kojoj podižemo naše ekonomije, ulažemo u naše ljude, razvijamo naše družave i čitav region”, rekao je Selaković.

Kako je istakao od jake želje i velikih napora da gradi takvu budućnost Srbija neće odustati i nikome neće pružiti priliku da našem anrodu negira pravo na takvu budućnost koju, kako je naglasio, on to zaslužuje.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Ukrštanje indeksa, snažan rast Tehnogasa
Next Libijski haos: Vanredno stanje u Tripoliju

You might also like

Nekretnine

Slovenija preuzima od Srbije 6 diplomatskih zgrada bivše SFRJ

U skladu sa sporazumom o sukcesiji, Slovenija će do kraja godine dobiti još šest diplomatskih zgrada od imovine koja je u vlasništvu bivše SFRJ, odlučeno je danas na dvodnevnom sastanku

Tema dana

Eurostat: U Srbiji najveća nejednakost prihoda u Evropi

Najnoviji izveštaj evropskog statističkog zavoda Eurostat pokazuje da je nejednakost prihoda u Srbiji veća nego u bilo kojoj zemlji EU, ali i u Makedoniji i Turskoj. Srbija je i među

Društvo

Ministar Dušan Vujović podneo ostavku

Ministar finansija Dušan Vujović podneo je ostavku. Ova informacija potvrđena je „Politici“ iz dva nezavisna izvora iz Vlade Srbije.