Sojaprotein ostvario dobit od 1,1 milijardu dinara

Sojaprotein ostvario dobit od 1,1 milijardu dinara

Bečejski prerađivač soje, Sojaprotein, objavio je neto profit za 2015. u iznosu od 1,1 milijarde dinara, što je četiri puta bolji rezltat nego u 2014, pokazuju podaci iz finansijskog izveštaja objavljenog na Beogradskoj berzi.

Ovakav rast duguje se skoku prihoda, poboljšanoj operativnoj profitabilnosti i manjem finansijskom gubitku nego u 2014. Prihod kompanije dostigao je 14 milijardi dinara, što je rast od 20,6 odsto, usled oporavka prodaje ulja, sojine sačme i većeg izvoza teksturata. Poslovna dobit kompanije porasla je na 1,3 milijarde dinara što je gotovo duplo bolji operativni rezultat u odnosu na 2014. godinu, usled profitabilnijeg miksa proizvoda koji su omogućili veću profitnu maržu.

Nakon što se početkom 2015. godine suočila sa ogromnim kratkoročnim finansijskim obavezama, Soja je tokom marta prošle godine izvršila reprogram dugova prema bankama pa su na kraju 2015. dugoročne obaveze iznosile 9,1 milijardu dinara, dok su kratkoročne finansijske obaveze pale na 0,9 milijardi dinara.

Akcije Sojaproteina na Beogradskoj berzi prošle godine su bile jedan od najvećih dobitnika sa rastom od 37,5 odsto, dok u tekućoj godini beleže blagi pad cene. Po poslednjoj ceni od 881 dinar, tržišna vrednost ove kompanije iznosi 13,1 milijardi dinara (106,8 miliona evra).

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Amazon: Deaktiviran nalog zbog 37 vraćenih stvari
Next Dobit Aerodroma „Nikola Tesla“ manja za 25 odsto, stagnacija prihoda

You might also like

Agrobiznis

Kompanije Vital i Viktoria oil novčano kažnjene od strane Komisije za zaštitu konkurencije

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije novčano je kaznila kompanije Viktorija oil iz Šida i Vital iz Vrbasa jer je utvrdila da su narušile konkurenciju na tržištu jestivog ulja.

Kompanije

Warren Buffet: Berkshire Hathaway više nego duplirao udeo u kompaniji Apple

Američki milijarder i investitor Warren Buffet je izjavio da je njegov investicioni fond Berkshire Hathaway više nego duplirao udeo u kompaniji Apple.

Saobraćaj

Srbija i Tunis potpisali sporazum o vazdušnom saobraćaju

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Tunisa, koji ima veliki značaj za dalje unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje, saopšteno je