Miodrag Kostić bogatiji za još jednu šećeranu

Miodrag Kostić bogatiji za još jednu šećeranu

Kompanija „Sunoko“, u vlasništvu Miodraga Kostića, kupila je šećeranu „Senta“ koja je do sada vila i vlansištvu italijnaske firme „Star“ (koja je opet bila u stopostotnom vlasništvu velike italijanske kompanije „Sfir“).

Prošle nedelje objavljena je vest da Kostić kupuje akcije Stara u vlasništvu malih akcionara, ukupno oko 15 odsto, a ova najnovija znači da Kostić senćansku šećeranu preuzima u celini. Kako NM takođe saznaje, ugovorena cena iznosi 25-30 miliona evra.

U stvari, za potpuno ozakonjenje ovog ugovora potrebno je da ga odobri Agencija za zaštitu konkurencije. Ovom kupovinom, naime, Kostić bi svoj udeo na tržištu šećera podigao sa dosadašnje polovine na oko tri četvrtine. Odnos između tri proizvođača šećera u Srbiji bio je do sada otprilike 50 odsto „Sunoko“ (sa tri šećerane – u Vrbasu, Kovačici i Pećincima), 30 odsto „Hellenik suggar“ (sa svoje dve šećerane u Crvenki i Žablju) i 20 odsto „Star“ sa šećeranom u Senti, inače najvećom u Srbiji. Poslednjih godina zbog krize u grčkoj kompaniji odnos između poslednje dve se preokrenuo, ali to za ovu priču i nije toliko bitno.

foto:

foto:

Štaviše, prema nekim, doduše u odnosu na prethodnu ne baš toliko pouzdanim informacijama, Kostić je blizu da se domogne i „Hellenika“. To ne bi bilo ništa čudno pošto je pre 2-3 godine, Kostić to pokušao. Tada je Agencija za zaštitu konkurencije najpre odbila da da saglasnost, a onda je dozvolila kupoprodaju, ali pod nekim uslovima. Dil je kasnije ipak pukao, po svoj prilici zato što su se Grci predomislili. Kostić, međutim, nije odustao, a javna je tajna da je izjavljivao da želi da u svojim rukama objedini celokupnu proizvodnju šećera u Srbiji. To svakako ima ekonomskog rezona, jer bi troškovi proizvodnje na nivou grane mogli biti smanjeni i za desetak miliona evra, kažu poznavaoci. To, takođe ne bi bilo ništa neuobičajeno pošto evropskim tržištem šećera vlada nekoliko velikih kompanija: „British suggar“, nemački „Suedzucker“ (druga nemačka kompanija „Nordzucker“ – kojoj je svojevremeno Kostić prodao deo svojije šećerne industrije pa je tako nastala Suonoko, a onda je ponovo otkupio – znatno je manja), austrijska „A grana“, već pomenuti „Sfir“… U tom slučaju, kažu dalje analitičari, industrija šećera u Srbiji bila bi vrlo lep „paket“ kojeg bi rado kupio neki od pomenutih giganata.

S druge strane, ovo otvara pitanje zaštite potrošača u Srbiji, kojima je dosadašnja konkurencija jako odgovarala pa su cene šećera u Srbiji po pravilu bile niže nego u Evropskoj uniji. Ali, pošto su proizvođači vrlo dobro zaštićeni visokim carinama (30 odsto) i prelevmanima (fiksnim novčanim opterećem uvoza) monopol bi tu situaciju mogao dosta da promeni. Naravno, u načelu to i ne bi bio neki problem pošto bi, kao prvo, država na to mogla da reaguje ukidanjem carina, a kao drugo, antimonopolskim zakonodavstvom predviđeni su mehanizmi zaštite potrošača ako proizvođač pokuša da zloupotrebi svoju (dominantnu) poziciju na tržištu navčanim kažnjavanjem prekršilaca propisa.

Izvor: GdeInvestirati/NoviMagazin
Previous Dobit Aerodroma „Nikola Tesla“ manja za 25 odsto, stagnacija prihoda
Next Evolucija pametnih telefona u opadanju

You might also like

Kompanije

Starbucks sve veći konkurent McDonald’su

Lanac kafeterija Starbucks ulazi u sve veću borbu sa McDonald’som, što je sjajna vest i za potrošače.

Energetika i naftna industrija

Gorivo uveče jeftinije do 7 dinara

Cene na benzinskim pumpama u Srbiji stalno rastu od marta. Za dva i po meseca cena nafte je veća za devet dinara, a benzin skočio za oko šest.

Industrija

Yura gradi novu fabriku u Leskovcu vrednu 40 mil EUR

U toku je gradnja nove fabrike korejske kompanije Yura u Leskovcu, gde će biti investirano oko 40 mil EUR, izjavio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a prenosi portal Jugmedia.