Evropska tržišta nekretnina snažno porasla na kraju prošle godine

Evropska tržišta nekretnina snažno porasla na kraju prošle godine

Cene nekretnina u većem delu Evrope snažno su porasle u poslednjem tromesečju 2015. pokazuje kvartalni izveštaj agencije Global Property Guide.

Evropska tržišta nekretnina zabeležila su pravi procvat na kraju prošle godine, pa je tako među 10 svetskih tržišta sa najsnažnijim rastom čak njih šest bilo iz Evrope, ističu u Global Property Guideu.

Turska je na prvom mesto evropske i globalne liste sa rastom cena prilagođenih za inflaciju u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju za 14,32 posto u odnosu na isti period prethodne godine kada su uvećane 11,88 posto. Na kvartalnom nivou, cene su porasle 5,66 posto.

Na drugom mestu evropske i globalne skale je Švedska sa rastom cena za 12,34 posto u četvrtom tromesečju 2015., u poređenju sa istim periodom prethodne godine kada su cene porasle 8,78 posto, što autori istraživanja pripisuju negativnim kamatnim stopama i nedostatku stambenog prostora. U periodu od oktobra do decembra 2015.cene su porasle 2,2 posto.

Rumunsko je tržište nekretnina takođe bilo neobično snažno u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju zahvaljujući snažnom privrednom rastu i naporima vlade na obnavljanju poverenja građana. Tako su prosečne prodajne cene apartmana na godišnjem nivou porasle rekordnih 7,74 posto , ali su u periodu oktobar-decembar pale za 2,05 posto.

Nemačka je takođe bila među najsnažnijim tržištima nekretnina u svetu na kraju 2015., prvenstveno zahvaljujući manjku stambenog prostora i snažnim ekonomskim osnovama. Indeks cena apartmana porastao je na godišnjem nivou za 7,62 posto.

Među “snažnim” evropskim tržištima u Global Property Guideu izdvajaju još Island, s rastom cena na godišnjem nivou za 6,93 posto, te Irsku, gde su cene porasle 6,53 posto, glavni grad Estonije Talin, s rastom cena za 4,56 posto, Veliku Britaniju, s rastom cena za 4,05 posto, Portugalija s 3,99-procentnim rastom, i Holandiju, gde su cene porasle 3,95 posto.

U istoj je grupi i Hrvatska, odnosno glavni grad Zagreb gde su cene nekretnina prilagođene za inflaciju u poslednja tri meseca prošle godine porasle 3,81 posto na godišnjem nivou.

Minimalni rast cena nekretnina zabležen je u Finskoj, na Kipru, u Makedoniji, Slovačkoj, Švajcarskoj, Norveškoj i Letoniji, u rasponu od 0,52 do 2,48 posto.

Rusija je bila najslabije tržište nekretnina u najnovijem istraživanju, uz pad cena stambenih nekretnina za 15,35 posto na godišnjem nivou, najveći od 2011. godine, ističu u agenciji. Na kvartalnom nivou cene su pale 3,62 posto. Slabost ruskog tržišta u Global Property Guideu objašnjavaju finansijskom krizom, povezanom u prvom redu s padom cena nafte, ali i krizom u Ukrajini.

U skupini najslabijih evropskih tržišta izdvojena je i Grčka, zatim Ukrajina i Španija, s padom cena za 4,19 posto, odnosno 2,67 i 1,71 posto u godinu dana.

Među razlozima nižih cena u toj grupi u Global Property Guideu izdvajaju ekonomsku krizu “kojoj se ne nazire kraj” u Grčkoj, krizu u Ukrajini i oštar pad privrednih aktivnosti. Autore izveštaja je iznenadio pad cena nekretnina u Španiji, obzirom na rast privrede za 3,1 posto u prošloj godini.

Na globalnoj listi – nakon Rusije – najsnažniji pad cena nekretnina prilagođenih za inflaciju u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju zabeležio je Egipat, za 14,22 posto u odnosu na isto period godine dana ranije kada su porasle 1,14 posto.

Među regijama, snažan rast cena nekretnina, uz Evropu, zabeležila i Severna Amerika, dok je u Aziji i na Bliskom istoku rast oštro usporio, primećuju u agenciji.

Izvor:Agencije
Previous Kako da započnete biznis sa veoma malo novca
Next Kako je propala Nokia zbog manjka vizije

You might also like

Nekretnine

Baltičke države: Stanovi najjeftiniji u Rigi

Cene stanova u glavnom gradu Letonije su još daleko od nivoa pre početka finansijske krize. U poređenju sa druge dve prestolnice Baltičkih država, stambeni kvadrat u Rigi je najjeftiniji. Najbrži

Nekretnine

Prodaja nekretnina u SAD porasla najbržim tempom u 10 godina

Prodaja izgrađenih stambenih nekrenina u SAD porasla je u oktobru po najvišoj godišnjoj stopi u gotovo deset godina, ukazujući na jesenje oživljavanje stambenog tržišta, pokazali su danas objavljeni podaci ove

Nekretnine

Smanjen broj prevara sa stanovima, najviše kriminalnih radnji vezano za nasleđivanje nekretnina

Broj građana koji su prevareni prilikom kupovine nekretnina smanjen je za 72,9 odsto u proteklih pet godina, a materijalna šteta je sa 451 miliona snižena na 154 miliona dinara u