Wall Street: S&P 500 ponovno zaronio u minus

Wall Street: S&P 500 ponovno zaronio u minus

Posledica je to pada cena akcija u osam od 10 sektora S&P 500 indeksa pri čemu je najviše je – 2,1 posto – izgubio energetski sektor zbog pada cena nafte na američkom tržištu za 4 posto.

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale, najviše u energetskom i rudarskom sektoru jer su pale cene nafte i sirovina.

Dow Jones oslabio je 79 bodova, ili 0,45 posto, na 17.502 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,64 posto, na 2.036 bodova, a Nasdaq indeks 1,10 posto, na 4.768 bodova.

Nakon što se prošlog petka probio u pozitivno područje u odnosu na početak godine, S&P 500 indeks ponovno je juče zaronio u minus. Posledica je to pada cena akcija u osam od 10 sektora S&P 500 indeksa.

Najviše je, 2,1 posto, izgubio energetski sektor, što je posledica pada cena nafte na američkom tržištu za 4 posto.

Cena barela našla se pod pritiskom zbog izveštaja da su u SAD-u prošle nedelje zalihe ‘crnog zlata’ ponovo porasle, što je obnovilo strahovanja ulagača da je ponuda i dalje znatno veća nego potražnja.

Foto:www.berza-valuta.com

Foto:www.berza-valuta.com

Uz to, cene nafte i ostalih sirovina pod pritiskom su zbog jačanja dolara nakon što je nekoliko dužnosnika američke središnje banke poručilo da bi Fed mogao povećati ključne kamate pre nego što se na tržištu očekuje.

“U osnovi, to je pritisnulo cene akcija. Sve zavisi od cena sirovina”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u firmi First Standard Financial.

Ulagači su oprezni i zbog nesigurnosti nakon terorističkih napada u Bruxellesu, ali i zbog toga što niko ne želi previše reskirati uoči produženog vikenda, s obzirom na predstojeće uskrsne praznike.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo oko 6,8 milijardi akcija, dok prosečan dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi 8,1 milijardu.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 6.199 bodova, a frankfurtski DAX 0,33 posto, na 10.022 bod. Pariski CAC oslabio je 0,18 posto, na 4.423 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Severna Koreja testirala raketu na čvrsto gorivo
Next Kuće niko neće, a stanovi i dalje preskupi

You might also like

Berza

Beogradska berza: Komercijalna banka oborila indekse

Današnji trgovački dan obeležio je solidan promet i veliki pad repernog indeksa usled korekcije vrednosti akcija Komercijalne banke (KMBN). Ukupan promet u trgovanju iznosio je 85 miliona RSD (0,7 miliona

Berza

Azijske berze pale, funta na nizbrdici

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale, kao i kurs britanske funte, jer su ulagači oprezni na početku nedelje u kojoj se čekaju vesti o ′Brexitu′ i politici

Berza

Beogradska berza: Indeksi u minusu, obveznice podigle promet

Današnji trgovački dan na beogradskom tržištu kapitala obeležen je dominacijom državnih hartija u ukupnoj realizaciji u trgovanju, uz pad oba berzanska indeksa.