Vlasnik Rudnap Groupe pred bankrotom

Vlasnik Rudnap Groupe pred bankrotom

Prema pisanju medija biznismen Vojin Lazarević duguje državi 11,6 milijardi dinara, a kompanija mu je u blokadi duže od godinu dana.

Mnoge je iznenadila vest da je biznismen Vojin Lazarević, vlasnik Rudnap Groupe, pred bankrotom. Naročito ako se zna da je samo na jednom poslu sa državom – nabavke pametnih brojila 2013. godine zaradio 6,5 miliona evra.

Prema pisanju medija, firme članice Rudnap Groupe su u teškom stanju više od dve godine.

Banke su počele da prodaju i zemljište koje biznismen poseduje u Albaniji. Reč je o lokaciji koja se nalazi u blizini luke Drač, blizu Tirane. Tu je Lazarević sa partnerom iz Bosne i Hercegovine Damirom Fazlićem, uložio 30 miliona evra kako bi izgradio međunarodni terminal za gas i naftu.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Lazareviću ni u Srbiji ne cvetaju ruže.

Iz godine u godinu njegovi poslovni prihodi se smanjuju, a gubici rastu.

Rudnap Groupa bila je jedna od najvećih igrača na tržištu energije na Balkanu sa godišnjim obrtom od 600 miliona evra. Prema pisanju Balkaninsighta Rudnap je zabeležio gubitke u 2013. i 2014. i nije uspeo da plati zajam kod Intesa banke u iznosu od 21 miliona evra.

Revizori su izvestili da je ova grupa imala “značajan pad u obimu trgovine električnom energijom” u poslednjem kvartalu 2014. i nije registrovala trgovinu tokom decembra te godine. Rudnap je u periodu između 2007. i 2011. bio među tri najveća trgovca električnom energijom u Srbiji.

Tako je, kraj 2014. godine Rudnap Groupa dočekala sa neto gubitkom u 2,03 milijarde dinara, što je oko 17 miliona evra.

Osnovna delatnost Rudnap Groupe je energetika, a bave se i nekretninama i agrarom. 2014. godine 51 odsto Rudnap Agrara prodato je kompaniji Al Dahra iz Abu Dabija.

Gdeinvestirati.com/Politika.rs, Balkaninsight.com
Previous Agrokor prodaje Merkator zbog prezaduženosti?
Next Vlasnici 'Prvog maja' bacili šest miliona evra subvencija

You might also like

Najvažnije vesti

Zašto je u Srbiji sve više nezavršenih objekata?

Zakon o planiranju i izgradnji precizirao je još pre sedam godina da svi investitori moraju u roku od pet godina – od dana izdavanja građevinske dozvole – da pribave i

Agrobiznis

Šipurak: Jednostavan za gajenje, otporan na bolesti i donosi zaradu

Kada je 2011. godine ostao bez posla u jednoj farmaceutskoj kompaniji, Aleksandar Prodanović je odlučio da se okuša u poljoprivredi.

Kompanije

15 kandidata prijavljeno na konkurs za generalnog direktora EPS

Svega 15 kandidata prijavilo se za obavljanje funkcije generalnog direktora javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije, pišu Novosti.